Йоан Матев

Софийският градски съд оправда Йоан Матев за убийството на 15-годишния Георги Игнатов. Престъплението беше извършено на 2 юни 2015 година в Борисовата градина в София. Така почти шест години след убийството делото приключва на първа инстанция.

Прокуратурата поиска максималната предвидена от закона присъда – 12 години затвор за Матев тъй като към момента на престъплението той е бил непълнолетен. По- рано обвиняемият заяви пред съда, че не е извършил това, в което го обвиняват.

Йоан Матев за първи път изказа съболезнования на семейството на Георги

В последната си дума пред съда по-рано днес Матев отново каза, че не е извършил убийство и за първи път изказа съболезнования на близките на починалото момче.

По-рано адвокат Ина Лулчева, която защитава Йоан Матев, заяви, че няма доказателства, уличаващи Матев в престъплението.

„Няма нито едно годно доказателство, че е той. Няма и косвени доказателства. Твърдението, че е снимано някакво лице, което минава покрай някакъв паркинг не установява, че това лице има нещо общо с убийството. Твърдението, че е намерен нож година и половина по-късно, след множество огледи, при които не е намиран, по който няма следи от убийството не само не установяват, че това момче има нещо общо, но и че с този нож е извършено убийството“. Това каза Лулчева пред медиите.

„Аз лично съм убедена, че е той“, каза Станислава Каракушева адвокат на родителите на Георги. Тя лично е убедена, че по делото има огромен брой косвени доказателства.Те изграждат една стройна и непрекъсната верига и водят до един единствен възможен извод. Според нея това е, че именно Матев е извършил престъплението, в което е обвинен.

Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на състава и от единия заседател, тоест присъдата е взета с 3 на 2 гласа. Тя може да се обжалва или протестира пред Софийския апелативен съд. От прокуратурата са категорични, че ще протестират.

Съдът промени и мярката за неотклонение на Йоан Матев от „домашен арест” в най-леката – „подписка”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!