Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) даде пълно одобрение за използването на ваксината на Pfizer/BioNTech на територията на САЩ. Препаратът се използваше и до момента, но това се случваше само с разрешение за „спешна употреба“.

Двудозовата ваксина покрива окрила „високия стандарт за безопасност, ефективност и качество на производството“, каза изпълняващата длъжността директор на FDA Джанет Уудсток.

Очаква се одобрението да даде допълнителна смелост на хората да се имунизират, както и началото на изисквания за задължително ваксиниране, както в държавния сектор, така и за частни компании.

От Пентагона вече съобщиха, че ваксинацията ще стане задължителна за 1.3 млн. от активно служещите военни „не по-късно“ от средата на септември. Едни от най-големите фирми като „Уолт Дисни“ и „Уолмарт“ също обявиха, че ще задължат част от персонала си да се имунизира.

От агенцията са наблюдавали резултатите от ваксинационната кампания в страната и са разгледали щателно резултатите от 40 000 клинични проучвания. Учените са открили, че ефективността срещу COVID-19 е 91%, което е с 4% по-ниско от резултатите от първоначалните тестове.

В САЩ повече от 60% от населението вече е получило поне една доза от ваксините.

Според проучване на „Фондацията на семейство Кайзер“ всеки трима от десет американци, които към момента отказват вакцинация, биха се имунизирали, ако някоя от ваксините получи пълно одобрение. При колебаещите се, това важи за петима на всеки десет.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!