Неспазването на санкциите на САЩ може да има тежки последствия за банковата ни система. Това коментира управителят на БНБ Димитър Радев на изслушване в комисията „Магнитски”.

По думите му има случаи на лица от списъка „Магнитски”, на които са наложени санкции още преди публикуването на списъка

БНБ и търговските банки бяха добре подготвени за подобна ситуация като тази със списъка „Магнитски”. Превантивните мерки, взети далеч преди публикуването на списъка, включваха текстове, които във вътрешните правила на банките, тези текстове бяха еднозначни, че при налагане на санкции от САЩ банките ще се придържат към тези санкции и ще ги прилагат, каза той.

Той беше категоричен, че мерките са работели дори преди обявяването на списъка „Магнитски”, а размерът на кредитите и депозитите на засегнатите лица, е незначителен в сравнение с кредитното портфолио на банките.

Кредитите на лицата общо в двата списъка възлизат на 11,2 млн. лева като общият размер на кредитите на физическите лица в банковата система са 65 млрд. лева, то е дял от 0,017 %. Привлечените средства от двата списъка са 28 млн. лева, тук делът е 0.029%.

Реалният проблем е, че всяка една от българските банки, която не прилага санкциите може да бъде включена в санкционния режим и тогава последствията може да са тежки за цялата банкова система, подчерта Радев.

Радев добави, че санкциите са наложени по силата на НАП или съдебно решение. БНБ няма права и отговорност да изисква такива санкции. Той акцентира, че това, което БНБ е направила, е много внимателно преценено от юридическа гледна точка.

Припомняме, че в началото на юни Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ обявиха, че налагат санкции на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Малко по-късно към тях бяха добавени и имената на български длъжностни лица – Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов, във връзка с участието им в сериозна корупция.

По-рано през деня за.-председателят на ДПС Йордан Цонев заяви, че Делян Пеевски е незаслужено в този списък. В момента се правят опити това да бъде доказано.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук