държавата локдаун
На снимката: Министърът на икономиката Лъчезар Борисов

Отделени са пари, с които държавата ще подпомогне засегнатите от новия локдаун, който влиза в сила от понеделник. Това съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов след като стана ясно, че ще има ново 10-дневно затваряне.

За този период засегнатите компании ще получат аналогична програма за подпомагане през НАП и Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност”, уточни Борисов.

Става дума за компенсация за част от пропуснатия оборот през НАП. Такава мярка бе обявена през декември и кандидатстването по нея приключи. Сега се разбира, че ще има нов тур, но не бе посочено каква е общата сума.

За да се пести време обаче докато се чака това, ще започне приемането на заявления, увери Борисов.

Освен действащите до момента ще бъдат разработени още мерки, заедно с бизнеса, обеща министърът на икономиката.

По-рано в Добрич социалният министър Деница Сачева също разясни как държавата ще подпомогне засегнатите от предстоящия локдаун.

„75 % от осигурителния доход ще бъде платен за периода на новите мерки. Хората в неплатен отпуск в следващите 10 дни ще са със запазени осигуровки. Що се отнася до програмата „Родители в заетост”, тя също продължава своето действие и който желае може да се възползва от нея в Агенцията по заетостта, каза  Сачева.

По тази мярка в Бюрата по труда могат да бъдат наети безработни роднини или хора, които имат съответните качества и са избрани от родителите за детегледачи. Те ще получат една минимална заплата заедно с осигуровките към нея.

Програмата „Запази ме” ще продължи, обясни министърът.

В момента се изчаква заповедта на министър Ангелов. След това ще бъде издадена и заповед от Сачева с всички икономически дейности, които са затворени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук