Възрастните хора са с повишен риск от повторно заразяване

Хората над 65 г. са с повишен риск от повторно заразяване с COVID-19. Ако възрастните над този праг не са имунизирани срещу втора атака на вируса, са по-податливи на реинфекция, сочи изследване. Авторите на тези данни, публикувани в медицинското списание „Lancet“, настояват, че е жизненоважно да се вземат мерки за защита на възрастните хора, които също са и по-склонни да умрат от COVID-19.

Пациенти под 65 г. са 80% защитени от повторно заразяване за 6 месеца

Проучването, проведено в Дания, установява, че хората под 65 години са с около 80% защита за поне шест месеца от повторно заразяване с Covid. Но хората над 65 години имат само 47% защита, информира „Гардиън“.

Повторното заразяване е рядкост при младите

„Нашето проучване потвърждава това, което редица други предполагат. А именно, че повторното заразяване с COVID-19   се среща рядко при по-млади хора. За съжаление възрастните са изложени на по-голям риск да го хванат отново“, каза д-р Стин Етелберг от „Statens Serum Institut“ в Дания.

Политики за защита от повторно заразяване

„Тъй като възрастните хора също са по-склонни да изпитват тежки симптоми на болестта, е важно да се прилагат политики за защитата им от повторно заразяване. Нашите проучвания са насочени към по-широки стратегии за ваксиниране и облекчаване на ограниченията и постигане за ефективни резултати срещу повторното заразяване.“

Дания раздава PCR тестове на всеки

Дания има много изчерпателна програма за тестване. PCR тестове с тампон се предоставят на всеки, който иска, независимо дали има симптоми на заразяване или се тревожи заради повторно заразяване. Повече от две трети от населението, 4 милиона души, бяха тествани през 2020 г. Изследователите са разгледали пропорциите при хората, които са дали положителни резултати в първата вълна, между март и май. Те са събирали данни отново във втората вълна, от септември до декември. Анализаторите също така са разгледали вторите инфекции по всяко време по време на пандемията при група от 2,5 милиона души.

Не може да се разчита на стадния имунитет

Проф. Розмари Бойтън и проф. Даниел Алтман от Имперския колеж в Лондон казват в коментар в списанието, че „само 80% защита от реинфекция като цяло, намаляваща до 47% при хора на възраст 65 и повече години, са по-обезпокоителни, отколкото предлагат предишни проучвания.“

„Всички тези данни са потвърждение, че при Sars-CoV-2 надеждата за стаден имунитет чрез естествени инфекции може да не е в обсега ни и глобалната програма за ваксинация с високоефективни ваксини е трайното решение“, пишат те.

COVID-19 води до безсъние

Броят на хората, страдащи от безсъние, се е увеличил по време на пандемията. Той е нараснал като лавина, уточни президентът на Руското общество на сомнолозите Роман Бузунов.

„Съобщенията за безсъние след коронавирус до септември се покачиха, а след това нараснаха като лавина, а сега, през март 2021 г., 3-4 хиляди случаи на месец са пряко специфични – безсъние след коронавирус. Тоест, честотата на безсънието определено е нараснала значително“, каза Бузунов за „Руссия Севодня“ по повод Световния ден на съня, отбелязван на 19 март.

Тревожност и депресия преследва здравите

Според него самият коронавирус е тежък психологически стрес и може да доведе до тревожност, депресия и безсъние. Дебатът за това дали след заразяване с коронавирус се увреждат центровете, регулиращи съня, все още продължава, отбеляза експертът. Все още не е доказано прякото влияние на вируса върху тях.

„Има много повече хора, които не са били болни от коронавирус. Въпреки това имат безсъние, включително поради стрес вследствие на „токсичния информационен облак“, добави Бузунов.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!