Европейската комисия

До две седмици Европейската комисия ще представи предложение за криминализиране на заобикалянето на санкции в престъпление. Тази стъпка ще помогне на държавите членки да конфискуват активи, замразени в рамките на кампанията за санкции срещу Русия, заявиха пред „Политико” двама служители, запознати с предложението.

Комисията ще направи това предложение в съответствие с разпоредба от Договора, която позволява на държавите, в координация с Европейския парламент, да „установят минимални правила относно определянето на престъпленията и санкциите в областите на особено тежките престъпления с трансгранично измерение“. Тази стъпка, от своя страна, ще предостави на държавите правно основание за конфискуване на замразени активи, заявиха служителите.

Към април държавите от ЕС са запорирали активи на стойност около 30 млрд. евро, включително яхти, вили и произведения на изкуството, принадлежащи на санкционирани физически и юридически лица. Оттогава това число вероятно се е увеличило.

В момента тече дебат дали тези активи могат да бъдат конфискувани. Уловката е, че експроприацията на активи е въпрос на национално законодателство, което е различно във всяка държава. За някои държави избягването на санкции е криминално престъпление, но не и в други. Предложението на Комисията, което ще изисква единодушие между столиците на ЕС, както и съгласието на мнозинството от членовете на ЕП, има за цел да хармонизира тази правна мозайка.

Въпросът какво да се прави с активите или постъпленията от тях ще зависи от държавите от ЕС, заявиха служителите, които добавиха, че продължават обсъжданията дали тези средства да бъдат насочени към Украйна.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук