Европейската комисия

Еврокомисарят по разширяването на ЕС и по съседството Оливер Вархей представи пред комисията по външни работи на Европейския парламент поредните годишни доклади на Европейската комисия за напредъка на страните от Западните Балкани и Турция към ЕС.

ЕК е убедена, че Западните Балкани трябва да бъдат част от ЕС. „Споделяме общи интереси и ценности, ЕС не е завършен без тях“, заяви Вархей.

По думите му всички страни бележат напредък по пътя към ЕС.

„Последните събития показаха колко дълбоки са разделенията в региона и колко работа е необходима за изграждането на добросъседски отношения“, допълни еврокомисарят.

Забавянето на началото на преговорите за присъединяване с Албания и Северна Македония има отрицателно въздействие, обърна внимание той.

Откритите въпроси между София и Скопие трябва спешно да бъдат решени“, заяви Вархей.

Той изрази надежда, че е възможно до края на годината да бъде свикано първо заседание за преговори със Скопие и Тирана.

За Северна Македония той посочи, че страната бележи траен напредък в реформите по пътя към ЕС и трябва да задържи скоростта, и да продължи борбата с корупцията.

За Албания той отчете постигането на устойчиви реформи в правосъдието и за борба с организираната престъпност и корупцията.

„Очакваме повече окончателни присъди за корупция и организирана престъпност“, допълни еврокомисарят.

За Черна гора той посочи, че всички преговорни глави са отворени и трябва да се изпълняват целите, свързани с върховенството на закона. Той изрази очакване за напредък в осигуряването на свободата на изразяване, на медиите, за борба с корупцията и организираната престъпност.

От Сърбия ЕК очаква продължаване и задълбочаване на борбата с корупцията и организираната престъпност. Белград следва да осигури свобода на медиите. Отношенията с Косово влияят на напредъка на преговорите с ЕС, поясни Вархей.

За Босна и Херцеговина той отбеляза нуждата от напредък по всички показатели. Необходима е политическа воля, държавните ръководители следва да помагат, а не да пречат на институциите в страната, посочи еврокомисарят.

Той отбеляза нужда от напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията в Косово.

Вархей настоя, че страната изпълнява условията за отпадане на визите за ЕС. Едностранни действия трябва да се избягват, защото влияят срещу стабилността, коментира той.

По неговите думи причините, довели до спиране на преговорите с Турция, не са отпаднали. Той изтъкна, че Анкара не следва препоръките на ЕК за върховенството на закона, основните права и независимостта на правосъдието

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!