Сертификати за ваксинация

Въвеждането на Зелени сертификати е мярка, която се ползва в голяма част от Европа, а и по света. Има я в онази напреднала, образована и организирана чужбина. У нас обаче нещата стоят по-различно. Ние българите и изобщо балканците не обичаме да ни задължават. Ценим свободата си, въпреки че често не я използваме.

Новината за противоепидемичните мерки, които влизат в сила от четвъртък, ни дойде като удар с мокър парцал. Странно е. Странно е, защото това беше най-логичното противодействие на големия брой заболели от ковид.

Веднага след това бе обявен бойкот от страна на ресторантьорите. 

В позиция от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват, че предложените днес противоепидемични мерки и частта, касаеща „Зелените сертификати“ не са били коментирани на срещите между представителите на ресторантьорския бизнес и здравните власти.

Тук обаче се появява друг екзестенциален въпрос. При положение, че бизнеса с фалшивите сертификати у нас процъфтява, желаещите да се ваксинират не са особено много, а и мерките по принцип не се спазват, то кого лъжем всъщност?

Най-логичното, което ще последва, е да си купим сертификат, но на по-високи цени, защото търсенето определя предлагането.

В интервю за NOVA News директорът на болница „Света Екатерина“, проф. Генчо Начев, твърди, че въвеждането на зеления сертификат е най-правилният ход и че дори е закъснял.

Според него здравният пропуск трябва да се въведе навсякъде, а не избирателно. Проф. Начев дори призова за още по-голям обхват на задължителния здравен сертификат.

Има логика. Всички, които работят в пряк контакт с много хора, би трябвало да имат Зелен сертификат.

Сред тези обществени дейци по воля или неволя спада държавната администрация, полицията, чиновниците, журналистите, кондукторите, продавачите на билети, магазинерите и др.

Сега обаче го отнасят главно работещите в лечебни заведения  и тези, които обслужват старчески домове. Студентите пък, които и без това не се скъсват да ходят на присъствени лекции, сега имат оправданието да учат само дистанционно.

Хубавото е, че сертификатът още не се изисква за обществения транспорт, че съвсем щяхме да загазим. Те контрольорите още не могат да се оправят с пътниците, които пътуват без билет, а сега и това.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!