Здравният министър Стойчо Кацаров обяви новите противоепидемични мерки. Заповедта за тях влиза в сила в 00.00 часа в сряда (20 октомври) срещу четвъртък (21 октомври). Пълният текст на заповедта ще бъде публикуван малко по-късно от министерството на здравеопазването.

Всички дейности на закрито ще се извършват само при наличието на зелен сертификат – завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, направен антигенен тест в последните 48 часа или PCR тест в последните 72 часа.

Дейностите на закрито, които ще се провеждат със зелен сертификат са: заведения за хранене и развлечения, хотели, кина, театри, циркови представления, концерти, галерии, магазини тип МОЛ, фитнеси и спортни зали.

Д-р Кацаров уточни, че за целта хората, желаещи да посещават събития на закрито, трябва да имат завършен ваксинационен цикъл или отрицателен PCR или антигенен тест. Проверяващите също ще са задължени да притежават зелен сертификат.

Зелен сертификат не се изисква за деца под 12-годишна възраст.

Зелен сертификат за работа се въвежда за всички служители в две сфери:

-лечебни заведения за болнична помощ;

-старчески домове;

Преустановяват се и свижданията в болниците.

Важащите до момента изисквания, като това за спазване на отстояние между масите, отпадат. 

Във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 хил. население, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Училищата ще бъдат разглеждани по общини, а не по области и не като цяло в страната, обърна внимание служебният министър.

„Целта ни е максимален брой училища да останат отворени за присъствено обучение. Преустановяват се присъствените занятия на 50% от паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 000 население. Тогава училищата ще редуват паралелките – 50% ще са присъствено, 50 % онлайн, като ще се сменят седмично“, обясни д-р Кацаров.

Преустановяват се присъствените учебни занятия на 50% от паралелките в училищата в общините с 14-дневна заболеваемост между 250 и 500 на 100 000 население.

Решението за преминаване към обучение в електронна среда ще се взима от образователния министър. Детските градини ще работят при спазване на предписаните действия в условията на извънредна епидемична обстановка.

„Всички ученици от 5. до 12. клас, както и целият педагогически и непедагогически персонал в училищата трябва да носят защитени маски“, каза още той.

Присъственото обучение в университетите ще се случва само при наличието на зелен сертификат.

Сертификатът няма да се изисква за обществения транспорт и администрацията.

„Най-краткият възможен срок за мерките е 2 седмици. Тогава ще се види има ли ефект от тях“, обясни Кацаров.

Контрол върху лабораториите за издаване на фалшиви сертификати ще бъде строг. Ако се установи измама, ще бъде отнет лиценза на лабораториите.

„Ако въведените от утре мерки не дадат своя ефект, остава единствената и последна мярка – национален локдаун“, каза министърът.

Той призова населението да се ваксинира и да спазва ограниченията. Никой не желае да се стига до там, можем да стигнем само по принуда, допълни здравният министър. Мерките ще продължат дотогава, докато дадат добър резултат.

Ако не се придържаме към правилата, следващата стъпка е национален локдаун, предупреди министърът.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук