Виктор Орбан
На снимката: Виктор Орбан

Европейската комисия днес одобри плана за възстановяване на Унгария след пандемията, но заяви, че Будапеща няма да получи никакви плащания – на обща стойност 5,8 млрд. евро – докато не осъществи реформи за укрепване на независимостта на съдебната система и борба с корупцията.

Отделно от това Комисията поиска от правителствата на държавите от ЕС да замразят 7,5 млрд. евро, които Унгария обикновено би получила от бюджета на ЕС като част от средствата, превеждани на по-бедните държави членки, за да се подпомогне изравняването на жизнения стандарт в целия блок, предаде „Ройтерс“.

Стъпката на изпълнителния орган на ЕС за спиране на средствата идва след месеци на преговори с крайнодясното правителство на министър-председателя Виктор Орбан относно подкупите на високо равнище, независимостта на съдилищата, неправителствените институции и медиите и правата на малцинствата.

„Днес даваме своята положителна оценка на Плана за възстановяване на Унгария. Що се отнася до върховенството на закона, Унгария е поела ангажимент за значителни реформи. Само след като тези реформи бъдат изпълнени изцяло, ще бъде отключен достъпът до фонда за възстановяване на ЕС“, заяви заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис.

Планът за възстановяване е план за разходите, изготвен от държавите членки, които искат пари от ЕС, за да помогнат за възстановяването на икономическите щети, причинени от пандемията от коронавирус.

Унгария представи плана си на Комисията през май 2021 г., но опасенията относно върховенството на закона забавиха одобрението му. Ако тази година нямаше одобрение, Унгария щеше да загуби безвъзвратно 70% от безвъзмездните средства на ЕС, за които има право да кандидатства.

Министърът на Унгария, отговарящ за преговорите по фондовете на ЕС, заяви, че се надява средствата да бъдат отпуснати през 2023 г., тъй като спирането на някои плащания е обусловено от законодателство, което сега очаква одобрение.

„В графика, който сме си поставили, все още има крайни срокове… Все още не сме на финалната права“, заяви Тибор Наврачич на брифинг, като добави, че Унгария е в непрекъснат диалог с Комисията и е готова на компромиси.

Началникът на кабинета на Орбан Гергели Гуляш заяви, че през следващата година Унгария очаква да получи около 2 500 млрд. форинта (6,1 млрд. евро) от фондовете на ЕС, вероятно през втората половина на 2023 г.

Унгария все още трябва да изпълни „изцяло и правилно“ 27 „супер основни етапа“, включително борбата с корупцията и реформите в областта на върховенството на закона, за да деблокира плащанията, заяви Комисията.

Дипломатите на ЕС очакват одобрението на плана за възстановяване на Унгария да помогне за преодоляване на съпротивата на Будапеща срещу използването на бюджета на ЕС за изплащане на 18 млрд. евро помощ за Украйна през следващата година.

Абонирайте се за нашия бюлетин

E-mail Адрес*

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук