Екатерина Захариева
на снимката: Министърът на външните работи Екатерина Захариева

В рамките на съвместното председателство на Берлинския процес на България и Северна Македония в Скопие днес ще бъдат проведени две събития – форум за Западните Балкани и среща на външните министри на държавите от региона.

Поради това днес и утре българският външен министър Екатерина Захариева днес и утре ще бъде на посещение в столицата на Северна Македония.

Захариева ще направи дарение на македонското Министерство на здравеопазването по линия на официалната българска помощ за развитие в първия ден от посещението си в Скопие. 14 компютъра и принтери, медицинска апаратура за ранна диагностика на цистична фиброза за детска болница в Скопие ще предостави Захариева на Северна Македония. Заедно с македонския си колега Никола Димитров, българският първи дипломат ще говори в заключителния панел на тинк танк форума за Западните Балкани.

Утре Екатерина Захариева ще засади дръвчета в училище в Скопие, следва работен обяд, посветен на Берлинския процес и дебат за европейската перспектива на Западните Балкани. Този формат е създаден през 2014-та година, а фокусът е евроинтеграция на Западните Балкани чрез икономическа и инфраструктурна свързаност.

През 2017-а година България стана постоянна държава от Берлинския процес на срещата на върха в Триест непосредствено преди българското председателство на Европейския съвет. Това е първото събитие от Берлинския процес тази година – първата, в която той се председателства от две държави – една от Европейския съюз и една от региона. Кулминацията на съвместното председателство на България и Северна Македония ще бъде срещата на върха в София.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!