Мутафчийски
На снимката: ген. Мутафчийски и членове на кризисния щаб

Няма потвърден нов случай на коронавирус у нас, дори след проверката на нови 140 проби за заразата в Габрово. Поетапно в София пристигат пробите на хората, които са били в контакт с четиримата под карантина от Плевен и Габрово. Това съобщи на брифинга на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Междувременно действията, които се предприемат за ограничаването на вируса в Габрово включват дезинфекция на публичните места, автобусни спирки, а след спирането на дъжда и на пътната мрежа.

Мутафчийски поясни, че в двете болници, в които има случаи на заразата не липсват предпазни облекла, като при лекарите, които имат пряк контакт със заболелите те са с висока степен на защита, а при всички останали с ниска степен на защита.

Мутафчийски посочи още, че домашната карантина е задължителна за хората, които са имали пряк контакт със заразените, за да може максимално да бъде ограничено възможното разпространение на вируса.

Все още се уточняват и групите, които ще бъдат изследвани. На този етап пробите са на медицински персонал и на хората, контактували със заразените. Ген. Мутафчийски съобщи, че в Габрово ще бъдат тествани обитателите на старчески дом. Причината –жена от дома е била пациентка на болницата и е изписана като здрава.

В Габровската болница ще бъдат затворени всички отделения, които не работят по спешност, съобщи ген. Мутафчийски, който тази сутрин е разговарял с директора на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ д-р Минко Михов. Той уточни, че мярката се взема, за да се избегне възможността от заразяване на медицинския персонал.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!