Външният министър Екатерина Захариева, която е и вицепремиер по правосъдната реформа, се обяви против внесените промени в Закона за съдебната власт, които забраняват външното финансиране на съсловните магистратски организации.

Предложената от ГЕРБ и  ОП (Обединени патриоти) забрана вече мина на първо четене в правната комисия.

След позиция на премиера Бойко Борисов, изразена в сряда на МС и препредадена на медиите от правосъдния министър Цецка Цачева,  депутати от ГЕРБ информират, че имало готовност да направят корекция в общата забрана и да оставят разрешено финансирането от фондове на ЕС.

Другите донори на проекти за съсловните магистратски проекти, извън ЕС, остават под забрана, следва от разясненията на Цецка Цачева от миналата сряда.

Мотивът на управляващите ГЕРБ и ОП за промените в закона е, че външното финансиране е опасно за независимостта на българските магистрати. Същата позиция защитава и главният прокурор Сотир Цацаров.

„Аз лично не съм съгласна с тези промени. Съгласна съм да се води дебат – да, да има прозрачност във финансирането във всички организации, особено тези, свързани със съдебната система. Но дебатът за прозрачност не означава забрана за финансиране“, заяви Захариева в неделя в националния тв ефир.

Проектопромените са насочени основно срещу партньорства на магистратски организации с Фондация „Америка за България“,  уточняват съдии и прокурори, чиито сдружения реагираха принципно и остро срещу кроените промени в закона.

Екатерина Захариева разкритикува днес индиректно и мнозинството във Висшия съдебен съвет, което упорито отклонява заседание, на което да се определят мерки по анализа, извършен от европейски експерти на българската прокуратура. Произнасянето на ВСС по тази задача е  точка в дневния ред на ВСС, която по всякакви начини, вкл. с разпадане на кворума, бива бойкотирана трета седмица.

Не може да остане просто така във въздуха този анализ, декември месец бе оповестен, припомни Екатерина Захариева, която бе министър на правосъдието в кабинета „Борисов 2″след като Христо Иванов подаде оставка от поста.

Именно българското правителство инициира проверката и подготвения анализ от европейски прокурори след препоръка от страна на Европейската комисия през 2016-а година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!