Френският министър на външните работи  Жан-Ив льо Дриан пристигна в саудитската столица Джеда, събота вечер, след посещението си в Катар, в опит да посредничи при решаването на дипломатическата криза и търговското ембарго, наложено на Доха от страните в Близкия изток.

По време на обща пресконференция със саудитския си колега Адел ал Юбеир, льо Дриан призова за обединение между страните от Персийския залив и за уреждане на отношенията между тях.

„Призоваваме за намаляване на напрежението и създаване на по-благоприятна атмосфера за преговори. Считаме, че  е необходимо възстановяване на доверието и отваряне на възможност за преговори,“ заяви френският първи дипломат.

Саудитският външен министър заяви, че всички страни, включително Катар, трябва да се борят срещу тероризма, а не да подкрепят екстремистки идеи, да не приемат терористи на територията си и да не се намесват във вътрешните работи на други държави.

„Надяваме се да уредим кризата в Персийския залив. Очакваме, че Катар ще си върне здравия разум и ще отговори на изискванията на международната общност, не само на съседите. Международната общност се противопоставя на всякакви действия в подкрепа на тероризма“, допълни Юбеир.

Двудневната визита на льо Дриан в Близкия изток започна в събота, когато той посети Катар и после отлетя за Саудитска Арабия. След това той ще се срещне с лидерите на Обединените арабски емирства (ОАЕ), Кувейт и др. страни от региона.

Досега дипломатически совалки в Близкия изток имаха Съединените щати и Германия, но без резултат.

Спорът започна миналия месец, след като Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет скъсаха дипломатически отношения с Катар и на 5 юни наложиха търговско ембарго, обвинявайки страната, че подкрепя тероризма и че се намества във вътрешните работи на държавите от региона.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук