Сирия, война

Разследващите екипи на ОЗХО влязоха в сирийския град Дума, предаде държавната новинарска агенция САНА. Там в предполагаема химическа атака преди 10 дни загинаха десетки.

Вчера от ОЗХО обявиха, че екипите не могат да влязат в града, тъй като са спрени от сирийските и руските военни сили, които обясниха, че не могат да осигурят безопасността им.

По-рано САЩ обвиниха Русия, че може би е била на мястото на предполагаемата химическа атака, „манипулирайки доказателства“.

„Това е нашето разбиране. Руснаците може би са посетили мястото на атаката. Ние сме загрижени, че те са го променили (мястото на атаката), за да попречат на разследването на ОЗХО“, съобщи Кен Лард, представител на САЩ, по време на разговорите на срещата на ОЗХО.

Днес френският министър на външните работи обяви, че е „много вероятно доказателствата и основни елементи нужни за разследването да изчезнат от местността, която е изцяло контролирана от армиите на Русия и Сирия“.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви: „Ние смятаме, че подобни обвинения срещу Русия са безпочвени“, като добави, че Москва подкрепя „безпристрастното разследване“. От Кремъл бе подчертано, че не са получавани нови искания за съдействие от екипа на ОЗХО и че ако има проблем, експертите могат да го посочат и да получат съдействие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук