Facebook

„Фейсбук“ вероятно ще трябва да се изправи пред съда в Калифорния заради използването на технология за лицево разпознаване. Съдът твърди, че „Фейсбук“ събира биометрични данни за всичките си потребители без изричното им съгласие. Това включва и технологията за „предложения за отбелязване“, която отбелязва приятелите ни на снимки, които качим. Според съда това е в противоречие със законите на Илинойс. Според „Фейсбук“ случаят няма нищо общо и ще се борят яростно в това дело.

Още в понеделник окръжният прокурор Джеймс Донато започна да организира група от потребителите на „Фейсбук“, които да осъдят компанията. Ако делото мине добре, се очаква всеки един потърпевш да получи компенсация. Групата се състои от потребители на платформата, „които са от щата Илинойс, на които „Фейсбук“ е събирал биометрични данни след 7 юни 2011-та година“, се пише в изявлението на съдията. Това се случва малко след като собственикът на компанията Марк Зукърбъг беше изслушан от Конгреса в САЩ.

Програмата за лицево разпознаване на „Фейсбук“ стартира през 2011 година. Разпознава лица благодарение на базата си от снимки. Предложенията кой да бъде „тагнат“ /маркиран/ се основават именно на тази база. Софтуерът се опитва да разпознае лица на качените снимки. Всяко лице на всяка снимка се измерва и „Фейсбук“ сравнява определени закономерности в него с базата си данни от лица, за да намери правилното.

„Ако никога не сте били „тагнати“ на снимка или сте премахнали тага впоследствие на всичките си снимки, то тогава вас ви няма в нашата система“, казват от компанията.

През декември 2017 от „Фейсбук“ съобщиха, че потребителите ще бъдат известявани, ако някой качи снимка с тях, независимо от това дали са били „тагнати“ на въпросната снимка, или не. Заради законови рамки тази услуга няма да е активна за Европа и Канада, твърдят от компанията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук