екоактивисти протест

Екоактивисти в цялата страна излизат на протести в защита на природата тази вечер. Недоволството е срещу продължаващото застрояване на българското Черноморие, безобразията в Рила и промените в Закона за биоразнообразието.

Организатор на протестите е екокоалицията „За да остане природа в България“.
Шествията ще се проведат тази вечер в 14 града.

Основните искания на протестиращите са депутатите да не приемат предложенията, застрашаващи обектите от екомрежата „Натура 2000, да не се застроява Алепу и да се спре строителството в Природен парк „Странджа“.

ГЕРБ даде на заден по Закона за биоразнообразието, но не съвсем

Веднага след първите демонстрации в страната на 25 юни ГЕРБ се отрекоха от готвените промени в Закона за биоразнообразието и обещаха да ги изключат от проекта. Но според природозащитниците не са спазили обещаното.

Въпросните промени се опитват за пореден път да осуетят задължение за опазване на уникалната ни природа, което България трябваше още изпълни още през 2013 г.

Става дума за европейската зелена мрежа „Натура 2000“ и за необходимостта страната ни да обяви и да опазва зоните с особено ценни растения и животни, които трябва да бъдат съхранявани като общоевропейско богатство. В България резерватите, които трябва да са част от Натура 2000, са над 200. Но досега само за 11 от тях процедурата е приключена, твърдят от Коалиция „За да остане природа в България“.

ЕК ни мъмри от години

Заради забавянето Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България, която вече е към финала си и следва предаване на казуса в Съда на ЕС, който налага глоби. Последно ЕК даде на правителството тримесечен срок, в който да одобри всичките зони от Натура 2000, както са били предложени при влизането на страната ни в ЕС.
Но сега с промени в Закона за биоразнообразието, лансирани от коалиционния партньор на ГЕРБ НФСБ, управляващите за пореден път се опитват да се отметнат за зоните.

В София сборният пункт на протеста тази вече е в 18.30 часа пред Съдебната палата. Оттам в 19 часа ще тръгне шествие по бул. „Цар Освободител“, покрай Народното събрание, което ще достигне до Орлов мост.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!