Никита и Наталия Магнитски
На снимката: Никита и Наталия Магнитски във Форин офис

Великобритания наложи санкции на 25 граждани на Русия за съпричастност към смъртта на Сергей Магнитски, съобщи „Дойче веле“.

В списъка могат да се прочетат имената на ръководителя на Следствения комитет Александър Бастрикин, заместник-генералния прокурор Виктор Грин, заместник-министъра на вътрешните работи Алексей Аничин, следователи, служители на МВР и на Федералната служба за изпълнение на наказанията.

На тях им е забранено да влизат на територията на Великобритания и да се занимават с бизнес както пряко, така и чрез британски подизпълнители. В случая, че притежават активи в страната, същите ще бъдат замразени.

В обръщението си към парламента министърът на външните работи Доминик Рааб заяви, че първите санкции, които Лондон въвежда след Брекзит, са свързани с лица, които имат отношение към изтезанията и убийството на Сергей Магнитски – юристът, разкрил най-голямата в руската история данъчна измама.

Това е само първата вълна от мерки на Лондон

Британският външен министър Доминик Рааб не изключи, че в бъдеще санкциите ще се прилагат за чуждестранни граждани, които според Лондон са замесени в корупция.

„Ще продължим да се опитваме да разширим този режим на санкции и вече обмисляме възможността корупцията да бъде добавена към нашия арсенал от средства“, предупреди британският първи дипломат.

Вчера Рааб прие във Форин офис вдовицата на Сергей Магнитски Наталия, неговия син Никита, както и основателя на британския инвестиционен фонд Hermitage Capital Уилям Броудър, който е задочно осъден в Русия.

Реакцията на САЩ

Съединените щати приветстват санкционния режим на Великобритания, заяви финансовият министър Стивън Мнучин. Според изявлението му, това засилва борбата срещу нарушаването на човешките права.

„Използването на тези важни инструменти е жизнено необходимо за привличането към отговорност на недобросъвестните играчи заради техните действия“, написа Мнучин в Туитър.

Според държавния секретар Майк Помпео, новият режим „символизира нова ера в политиката на санкции на Великобритания и в сътрудничеството между двете демокрации“.

Реакцията на Русия

Русия си запазва правото да предприеме ответни мерки срещу обявените от Великобритания санкции срещу руснаци, включително срещу шефа на руския Следствен комитет, който се отчита пряко на президента Владимир Путин, предаде Ройтерс.

„Особено възмутително е, че в списъка на санкциите са включени високопоставени представители на Генералната прокуратура и Следствения комитет на Руската федерация, както и съдии“, каза говорител на руското посолство в Лондон.

 

„Законът Магнитски”

През 2008 г. Сергей Магнитски е арестуван по обвинение в укриване на данъци, а през ноември 2009 г. умира в болницата на следствения изолатор „Матроска тишина“ в Москва.

Магнитски уличи редица руски чиновници в разхищение на над повече от 230 милиона долара държавни средства.

„Законът Магнитски“ беше приет от Конгреса на САЩ и подписан от президента Барак Обама през декември 2012 г.

Документът предвижда налагане на санкции срещу редица руски длъжностни лица. Сред тях служители на правоприлагащите органи, участвали, според Вашингтон, в смъртта на Магнитски.

Впоследствие „закони Магнитски“ бяха приети и в Канада, Латвия, Литва и Естония, а съответните законопроекти се разглеждат в още няколко страни.

Русия възприе „закона Магнитски“ като намеса във вътрешните ѝ дела. Руското външно министерство нарече документа недружелюбен и провокативен.

ЕС готви нов „Закон Магнитски”

През декември министрите на външните работи на Европейския съюз се съгласиха да продължат със законодателството за санкции чрез замразяване на активи и забрани за пътуване на нарушители на човешките права.

„Съгласихме се да започнем подготвителната работа за глобален режим на санкции за справяне със сериозни нарушения на правата на човека“, заяви тогава новият дипломатически ръководител на блока Жозеп Борел. Той добави, че този ход ще даде на ЕС „много повече сила и много повече капацитет за действие. „

Разработването на законодателството – подобно на „Закона Магнитски“ може да отнеме няколко месеца, казаха представители на ЕС.

Новият режим на санкции бе представен за пръв път от Холандия преди година, но няколко държави, включително Унгария, чието правителство има тесни връзки с Русия, не го поддържаха.

Много руски служители, бизнесмени и личности, близки до президента Владимир Путин имат домове, банкови сметки и други активи в Европа, което потенциално ги излага на загуби, ако ЕС приложи санкции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!