Николай Хаджигенов е завършил право в НБУ. Работи като съдебен адвокат в областта на наказателното право. Има дела Pro bono в областта на пострадалите от полицейско насилие, включително в Европейския съд по правата на човек в Страсбург. Нарича себе си „блогър и адвокат в опозиция“.

След 75 дни на гражданско недоволство какво постигнаха протестите? Ще има ли оставка от правителството?

Протестът постигна много неща. На първо място направи немислимото обедини страшно много хора за първи път, откакто Аспарух е забол копието по тези земи, без разлика кой какъв е и политически пристрастия. За първи път на площада има огромен брой хора 75 дни подред. За първи път имаме една обща цел – да сложим край на корупцията, което означава и край на ГЕРБ, разбира се, защото те и корупцията са едно. Това е нещо на което се надявам – Борисов да си стиска оставката колкото се може повече – ако може и до март, защото ако я стиска до март, ще изчезнат като дъжда в Сахара. Най-накрая.

Смятате ли, че този протест нанесе щети на партия ГЕРБ? Имат ли шанс на бъдещите избори да спечелят, понеже те все още са уверени, че имат преднина пред другите?

Тяхната увереност всъщност е неувереност. Това, което протестът постигна е, че всъщност уби ГЕРБ. В желанието си да убием корупцията, ние убихме ГЕРБ, защото, както казах, те са едно цяло. Това е великолепно. Те на какво разчитат, това си е тяхна работа. Те са мъртви вече. Стискайте си оставката. От ден първи се надявам – стискайте оставката по-дълго, за да можете да се самоубиете окончателно.

Избрали сте за „Третото народно въстание“ много специален ден за България. Защо?

Принципно това е повод за празненство. Но ние трябва да отвоюваме независимостта на съдебната система и на правосъдието изобщо, така че затова го свикахме на тази символна дата. Това е нещо, което трябва да направим сами – не ЕС, не марсианците, сами. И ние сме тук, за да го направим.

Смятате ли, че европейските институции по някакъв начин ще съдействат на българските граждани, които са по площадите? Виждаме, че в много европейски елитни медии все повече се пише за протестите, все по-голям сякаш е отзвукът на Запад. Така ли е?

Всъщност това е един от категоричните успехи на протеста. В някой от първите дни, след като се появиха тук от всички световни медии, разказахме какъв е проблемът с корупцията. Погледната формално, корупцията в малка България е незначителна спрямо европейските мащаби и не пречи на никого. Само че тя краде парите на европейските данъкоплатци, второ дърпа България навън от ЕС и я прави мини Русия, мини Ердоганова Турция и Северна Корея. В Европа не само гражданите, но и политиците разбраха, че вече не могат да си затварят очите, че са допуснали един огромен корупционен тумор на снагата на ЕС. Това е недопустимо, така че ЕС ненапразно обръща огромно внимание на протестите в България, защото те за пръв път са протести на морала срещу корупцията. В момента съпредседателя на комисия „антикорупция“ към ЕП говори от трибуната и  имаме огромна подкрепа от евродепутати. Целият свят и цяла Европа гледат в момента към България и то с лошо към Борисов. Т. е. всички разбраха, че Борисов е зло, корупцията е зло, особено в мащабите, които са тук. Напусне ли България, то ще убие и ЕС. Така че това е един категоричен успех на протеста.

Ще се стигне ли до предсрочни избори?   

Не, надявам се не, защото това означава, че докарат ли го до март месец, ГЕРБ просто ги няма, те няма да съществуват.

Смятате ли, че правителството се страхува от служебен кабинет?

Първо говорим за еднолично управление на монарх, който носи червен конец на ръката си срещу уроки. Той се страхува от всичко, дори от сянката си. Самата представа, че ще има избори, в които той няма да брои, е убийствена. След 75 дни протести и убийствена подкрепа на протестите, което означава, че всички тези над 70% граждани са срещу ГЕРБ – това означава, че ГЕРБ ги няма просто.

Миналата седмица набързо бе променен Изборният кодекс, няколко месеца преди редовните избори. Какъв е Вашият прочит на промените в Изборния кодекс?

Всяка отиваща си партия от управлението на България прави едно и също нещо – променя Изборния кодекс. Няма да мине. Борисов лично да брои бюлетините – няма да мине. Ако смята да направи като Лукашенко – добре дошъл в моя свят. Искаш Минск, искаш Майдан – ако трябва ще получиш Майдан, няма проблем.

Продължавайте да смятате, че ще продължите да лъжете българите. Ние ненапразно сме се събрали днес, на символна дата. Протестът е мирен. Ако смяташ, че ще направиш като Лукашенко – добре, заповядай. За мен ще бъде удоволствие. За нас ще бъде удоволствие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!