Хиляди българи са на площада пред Народното събрание, Президентството и Министерския съвет в третото издание на протеста, озаглавен Велико народно въстание. Сред тях има групи от Русе, Бургас, Перник и други градове.

Основно млади хора, семейства с деца и завърнали се от чужбина студенти протестират тази вечер.

Пред ДЕБАТИ.БГ един от „Отровното трио” – адвокат Николай Хаджигенов – каза:

Адв. Николай Хаджигенов
на снимката: Адв. Николай Хаджигенов

„Протестът постигна много неща. На първо място постигна немислимото – обедини страшно много хора, за първи път откакто сигурно Аспарух е забил знамето – без разлики. На площада има страшно много хора – 75 дни поред, обединени от това да сложим край на корупцията, което означава край на ГЕРБ. Аз лично се надявам Борисов да стиска оставката, колкото се може повече. Ако иска да стиска до март, нека стиска до март, защото ще изчезнат (ГЕРБ-бел.ред.) като дъжд в Сахара”.

Културологът Тони Николов от своя страна коментира:

Тони Николов
на снимката: Тони Николов

„Демокрацията винаги е в опасност в едно общество и трябва да се защитава. Хубаво е, когато има пулс в обществото. Това означава, че властта никога не може да премине една определена граница. Но обстановката е много динамична”.

Депутатът от гражданската квота на БСП проф. Иво Христов също говори пред ДЕБАТИ.БГ:

Проф. Иво Христов
на снимката: Проф. Иво Христов

„Идвам, за да подкрепя децата, да подкрепя младите хора. Тези 30 години са пропиляно време за България и ако сега не успеем, мисля, че тази страна е обречена”. На въпрос заплашена ли е демокрацията у нас, Христов каза: „В България не може да бъде заплашена демокрацията, защото в България демокрация няма. Тя тепърва ще се създава”.

Пред камерата ни едно от момчетата сподели, че той и семейството му, които от години живеят в Лондон, са се върнали днес специално заради протеста.

https://www.facebook.com/otrovnototrio/videos/854601528408104/

„Никой не е в Англия от хубаво“, каза Иван.

Друг господин сподели, че се притеснява от бъдещето и в каква държава ще живее дъщеря му. Според него, ако правителството не подаде оставка, то 300 000 българи ще напуснат страната.

Десетки пенсионери също са на площада, за да изразят недоволството си от „обидно ниските пенсии“.

На протеста има политици от БСП, „Демократична България“ и „Изправи се.бг“.

протест

Полицейското присъствие е много осезателно. Има два подхода към площада – откъм БНБ и откъм статуята на Света София – където са изградени пропускателни пунктове и всички отиващи към площада се проверяват.

Камионетката с озвучителна техника е така разположена, че движението по булевард „Цар Освободител“ е блокирано. Започнаха и първите речи на ораторите.

Италиански поздрав за протеста

Голямата изненада на митнига поднесе италианската оперва певица Джорджа Антелини, която изпълни българския химн и поздрави протестиращите, събрани в центъра на София за Третото народно въстание.

Италианската дива е пристигнала специално в българската столица, защото живо се интересува от протеста и симпатизира на каузата на гражданите, които настояват за оставките на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и провеждането на честни и свободни избори.

 

По традиция митингите, които продължават вече 76 дни, завършват с българския химн. Този път традицията беше нарушена.

„Аз не съм българка, италианка съм, но обичам България и българския народ. Вие имате цялата моя подкрепа в протестите си, защото България заслужава най-доброто“, каза Джорджа Антелини от трибуната и изпълни българския химн.

Нейното изпълнение беше посрещнато с бурни овации. След като приключи с изпълнението, Антелини скандира: „Оставка“, с което окончателно спечели сърцето на протеста.

Пред БГНЕС оперната дива заяви, че има много приятели в България, които постоянно я информират за случващото се у нас.

„Имах ангажимент в Пловдив, но в София дойдох специално за протеста, защото исках да пея българския химн. Не беше много лесно, но вложих всичко от себе си“, каза Джорджа, която се надява, че „ситуацията в страната ни ще се разреши по най-бързия начин и България ще получи това, което заслужава“.

На въпрос как се е почувствала след изпълнението на химна пред тази публика, Джорджа Антелини сподели:

„Невероятно усещане, много силна емоция и преди всичко химна, който дава едно много силно усещане за национална принадлежност“.

Призиви към САЩ

Днес следобед, в предварителна акция, протестиращи залепиха плакати на оградата срещу посолството на САЩ на улица „Козяк“ в квартал „Лозенец“ на български и английски език, на които пише: „Гешев е позор- Оставка“, „Свалете подкрепата от Гешев“, „Вие одобрихте Гешев, вземете си го“.

Блокада на Дунав мост

Най-рано протестът започна в Русе, с блокада на „Дунав мост“. Протестиращите там се солидаризираха с началото на третото „Велико народно въстание“ в София. Те обясниха, че смисълт на блокадата е да възпрепятстват работата на държавата, защото няма как „да блокираме премиера или някои от управляващите, защото те се крият“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!