Доналд Тръмп
На снимката: президентът Доналд Тръмп

Безпрецедентна директна атака отправи срещу Китай американският президент Доналд Тръмп, който говори пред Общото събрание на ООН дистанционно. В речта си той поиска Китай да понесе отговорност за пандемията с коронавируса. Това е първата директна атака срещу Китай, отправяна от държавен глава на САЩ на толкова висок форум. Тръмп заяви, че Китай нарочно е допуснал разпространяването на болестта и трябва да бъде наказан, съобщи „Файненшъл експрес“.

Президентът призова световните лидери да поставят на първо място интересите на своите страни, като постъпва самият той.

„Като президент отхвърлих неуспешните подходи от миналото. И аз съм горд да поставя Америка на първо място – точно както трябва да поставите на първо място страните си. Всичко е наред, трябва да направите това“, се казва в неговото видеообръщение към Общото събрание на ООН.

Тръмп по най-пряк начин заклейми Китай, че е отговорен за пандемията, взела „безброй животи“ в 188 страни:

„В началните дни на заразата Китай забрани вътрешните пътувания, докато в същото време разрешаваше самолети до излитат от страната и да заразят света“ – заяви президентът.

Той подчерта и че Пекин е заклеймил американската забрана за полети от Китай до САЩ, въпреки че в самия Китай е била в сила забраната за пътуване.

В жестоката си критика към Пекин Тръмп не пропусна да добави и СЗО:

„Китайското правителство и СЗО, която всъщност е управлявана от Китай, невярно обявиха /в началото – бел. ред./, че няма доказателства за предаване на болестта от човек на човек. По-късно те заблуждаващо говореха, че хората без симптоми не разпространяват заболяването. ООН трябва да държи Китай отговорен за неговите действия.“

Тръмп добави, че САЩ са започнали най-агресивната мобилизация на ресурсите си от Втората световна война насам.

„Ще разпространим ваксината, ще победим вируса, ще сложим край на пандемията и ще влезем в нова ера на безпрецедентен напредък, сътрудничество и мир“, каза той.

Президентът нападна Поднебесната империя не само заради пандемията, но и по темата за замърсяването на природата и въздуха. Той подчерта, че китайските въглеродни емисии са двойно по-големи от американските и бе категоричен, че всеки, който държи сметка на Америка за нейните вредни емисии, без да обръща внимание на китайското замърсяване, всъщност не се интересува от околната среда, а от друго.

Той също така увери, че се грижи за интересите на обикновените граждани и очаква подобен подход от чуждестранните си колеги. Едва тогава се появява основата за реално международно сътрудничество, каза Тръмп.

Президентът защити за пореден път решението за оттегляне от иранската ядрена сделка и близкоизточния си мирен план. Той обеща да представи скоро „още мирни споразумения“ и сподели, че е оптимист за бъдещето на региона, което не включва „кръв по пясъка“.

Доналд Тръмп обаче бе категоричен, че във външната политика САЩ ще продължат да са умиротворител, но  това ще е „мир чрез сила“, защото „Америка е по-силна от всякога“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!