Красимир Каракачанов
на снимката: Министърът на отбраната Красимир Каракачанов

Все по-интересна става кризисната политика на лидера на ВМРО, военен министър и вицепремиер Красимир Каракачанов. В свой пост във „Фейсбук“ сутринта той направо постави темата за експертен кабинет при определени условия, с което се доближи плътно до идеята на уж кръвния политически враг ДПС, чийто лидер Карадайъ поиска такъв кабинет още на 2 септември.

Постингът на военния министър дръпна вниманието по-рано днес с изчезването и повторното появяване на частта с предложението за оставка, което всеки тълкува различно. Самият Каракачанов обясни пред бТВ, че е ставало дума за „техническа грешка“, но по-запознатите с „Фейсбук“ знаят, че това е малко вероятно. По-същественото обаче е не дали вицепремиерът от ОП се е колебал да се самопредложи за курбан в името на единството на институциите, а какво може да се крие зад това.

В Деня на българската независимост, 22 септември, призовавам всички политически фигури да не използват празника за…

Gepostet von Красимир Каракачанов am Montag, 21. September 2020

Ясни са две неща: че експертният кабинет трябва да бъде одобрен от едно широко мнозинство с участието на опозицията и че негов премиер не може да бъде Борисов.

Първото поражда въпроса какво ще бъде различното в едно експертно /програмно/ управление в рамките на същия парламент, който протестиращите смятат за загубил легитимност, а второто – въпросът дали Каракачанов не намеква за разграничаване от своя политически приятел и сегашен шеф Борисов в името на оставането на ВМРО в парламента поне до края на мандата.

Военният министър призова в постинга си Борисов и Радев „да си подадат ръце“, но не става ясно и къде отчита реакцията на протестиращите, които със сигурност ще са последният оценител на предложения политически ход, ако той се реализира.

След поста, който развълнува медиите и социалните платформи, на Каракачанов му се наложи да се обяснява в телевизионната си изява, като той отрече да е в колаборация с когото и да било и частично защити действащия кабинет.

„Не смятам, че правителството не си върши работата, но задължително е да има диалог между институциите“ – така пък министърът обясни мотивите си да предложи програмен кабинет.

„Президент, премиер, парламентарно представените партии, ако щете и представители на гражданското общество да седнем на една маса и да начертаем накъде върви държавата. Този 30-годишен модел на противопоставяне ни направи най-бедната държава. Не може да си затваряме вече очите пред проблемите“, коментира вицепремиерът.

Каракачанов изрично подчерта, че трябва да се направи „правителство, еднакво отдалечено от двата враждуващи лагера“, но независимо от всички пояснения се налага впечатление, че ВМРО сближава силно позициите си с ДПС, като в плановете и на двете партии очевидно е приемлив управленски формат до края на мандата, който не включва фигурата на сегашния премиер Бойко Борисов /допълнителен въпрос е каква ще е ролята на ГЕРБ/.

Дали наистина коалиционният партньор вече е склонен да „жертва“ Борисов, за да запази коквото може от сегашните политически придобивки?

Много загадъчен изглежда в такъв контекст коментарът на Каракачанов на отказа на президента да разглежда предложенията му преди пълното изясняване на истината за корупцията във властта.

„Не може да има безусловна капитулация“ – каза вицепремиерът.

Остава въпросът: влиза ли отстраняването на Борисов от властта в приемливите условия за капитулация?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук