САЩ, Китай
Конфронтацията САЩ - Китай продължава

Китайските власти поставят в „черен списък“ американските технологични компании, които може да бъдат санкционирани, но все още не е взето решение кога списъкът да бъде публикуван, съобщи в. „Уол Стрийт джърнъл“, позовавайки се на информирани по случая лица. Според изданието китайските власти „в момента обсъждат кога да пуснат този списък и някои смятат, че това не трябва да се прави преди изборите в САЩ“.

Китайското ръководство се опита да отговори на действията на Вашингтон срещу китайски компании, но в същото време се опитва и да избегне мерки, които биха били по-тежки от действията, предприети от САЩ, отбелязва вестникът.

За първи път Пекин обяви намерението си да създаде „черен списък“ с американски компании през май 2019 г., малко след като Вашингтон наложи ограничения върху телекомуникационната компания „Huawei Technologies“.

Според вестника през последните седмици специална междуведомствена група в Китай „ускори работата със съставянето на списък с„ ненадеждни организации“, което трябва да бъде отговорът на Китай на американския списък с китайски компании, срещу които могат да бъдат предприети санкции“.

„Мнозина в Китай се надяват, че отношенията със САЩ ще бъдат рестартирани, ако кандидатът за президент Джо Байдън спечели изборите – пише „Уол Стрийт джърнъл“ – Според тях стратегическото съперничество между двете сили ще продължи, но има области, в които Пекин би могъл взаимодействат с администрацията на Байдън.“

В същото време „Уол Стрийт джърнъл“ се позовава на факта, че Байдън „говори за планове за разширяване на взаимодействието с Китай по такива регионални въпроси като Афганистан, Иран и Северна Корея“, а освен това Байдън „вероятно ще взаимодейства с Китай по въпроси, свързани с глобалните климатични промени“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!