АБВ Мангъров
на снимката: доц. д-р Атанас Мангъров
Доц. д-р. Атанас Мангъров е Началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киров” ЕАД – София. Доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина.
Доц. Мангъров завършва ВМИ „И.П.Павлов” – Пловдив през 1982 г. Специалист по инфекциозни болести от 1988 г. и специалист по детски болести от 1993 г. Научните му интереси са в областта на съвременната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст. На тази тема защитава дисертация през 1991 г.

Доц. Мангъров, вчера представители на Националния оперативен щаб оповестиха, че отново затягат част от мерките. Какво налага това, според Вас? Има ли отново истерия?

Според мен нищо не налага това (по-строгите мерки – бел.ред.), защото, ако се гледат цифрите, процентно през месец май на 100 направени проби, 3,1% са били положителни. През месец юни, на 100 направени PCR теста, 3,5% са били положителни. Тоест, нямаме никакво нарастване на откриваните случаи процентно.

Иначе, когато нещата се дават в абсолютни цифри, излиза много страшно. Ето, както например, вчера – каза се, че са изследвани около 700 проби, установени са 33-ма души. Днес се съобщи, че са направени 2 700 проби и са установени 79 души. Тоест, очевидно е, че колкото повече тестове правиш, толкова повече заразени хора ще откриваш. Това са хора, които са заразени, това не са болни хора. Всъщност, истински болните в страната, днес в интензивните сектори са 11 души с COVID-19. В болници са 341 души, само че на ¾ от тях им няма нищо, другите са със симптоми на едно гриподобно заболяване. Тоест, за какъв проблем говорим?!

Тогава какво налага затягането на мерките, според Вас? Вече няколко пъти стана дума, че мерките нямало да бъдат затягани, че старите ще отпаднат в края на месеца. От вчера пак се говори за затягане на мерките. Вчера и прокуратурата се намеси в темата с коронавируса. Те обявиха, че ще настояват правителството да предприеме по-строги мерки. Какво означава всичко това? Има ли възможност отново да бъде парализирана цялата държава?

Според мен, да. Защо това се прави, аз не мога да отговоря. Аз просто излагам медицинските факти. Когато фактите говорят, няма какво друго да се каже. Вижда се, че процентно няма нарастване на доказаните заразени през май и юни месец. Няма. Другите неща, ако ги има, те не са медицински и аз за тях не мога да говоря, например защо се намесва прокуратурата.

Виждате, че отново се заговори за ковчези, по телевизията започнаха да дават кадри от погребения на жертви на COVID в Латинска Америка. Защо се прави това, аз не мога да отговоря. От медицинска гледна точка основание няма. Когато цифрите се дават в абсолютни стойности, те изглеждат много страшни, но това е манипулативно.

За да можеш да сравняваш, трябва да използваш проценти. И когато бройката на заразените се даде като процент от направените тестове, се вижда, че през май и юни няма никаква промяна процентно.

Какво показват данните от Европа и света за разпространението на коронавируса и в този смисъл – къде се намира България? Вчера Световната здравна организация нареди България сред държавите, в които има втора вълна. Какво означава това?

Не мога да внеса яснота, защото аз така и не видях пик в нашата страна. Чакахме един, той не дойде, след това се оказа, че сме го минали. Сега може би има някакъв друг пик, само че като се направи анализ на това, което ви казах, се вижда, че процентно няма нищо.

Аз не бих искал да коментирам думите на СЗО, защото от началото на пандемията СЗО каза толкова неверни неща, че просто не искам да коментирам.

Пак ще кажа – защо това се прави, не е много ясно. Но нещата от медицинска гледна точка са така, както ви казах. Процентно няма повишаване броят на случаите спрямо броят на направените тестове през май и юни.

Вие, като инфекционист, какво може да кажете за разпространението на заболяването. От Щаба казаха, че се разпространявало на огнища, не било дифузно. Това има ли някакво значение при предприемането на по-строги мерки отново?

В момента там, където се изследва, се откриват огнища. Ако се изследва на други места, ще се открият други огнища. Това, което се намери в Доспат, Сърница, Нова Загора, Шуменско…ако се отиде на други места, ще се намери същата история.

Това, което винаги съм казвал, е, че става дума за нов вирус, който се разпространява по всички възможни начини, срещу който никой няма антитела и този вирус рано или късно ще премине през цялото население, както в нашата страна, така и на цялото земно кълбо. В огромната част от случаите – при 90% от заразените – заболяването ще протече безсимптомно, останалата част ще протече със симптомите на грипоподобно заболяване, а при много малка част ще се стигне до тежко протичане и в някои случаи до летален изход.

Като цяло леталитетът е изцяло съпоставим с този при сезонния грип, тоест, той е доста под 1%.

В последното интервю, което дадохте за ДЕБАТИ.БГ, споменахте, че никой не знае как да лекува коронавируса. Оттогава досега нещо промени ли се – има ли нови подходи при лечението на COVID-19?

Тук трябва да се действа, както се действа при всеки вирус, при който няма етиологично лечение. Противовирусни препарати има срещу херпесните вируси, срещу хепатит Ц, срещу грип (не много ефективни). Но специално за коронавируса няма измислено ефективно етиологично лечение. Тоест, трябва да се действа, както при всяко самоограничаващо се вирусно заболяване.

Другото нещо е, че тук нямаме ваксина и най-вероятно няма да имаме през следващите години. И поради това, че заболяването не е твърде тежко имаме два начина: единият е да се затворим  и да чакаме този вирус да изчезне, само че той може да не изчезне и в такъв случай ще чакаме, докато можем. В момента, в който се отворим и вирусът бъде внесен отнякъде отново, ще се върнем в началното положение; другата част е да продължим да живеем нормално, но уязвимите хора трябва да се пазят и да бъдат пазени. Всички останали трябва да продължат да живеят нормално.

Аз мисля, че най-разумното, което може да се направи тези хора, които са много болни, да отидат в болница. Ако не са много болни, да си стоят вкъщи. Всички останали трябва да продължат да живеят нормално, като спазват елементарните правила на личната хигиена и гледат да не се тикат, където има много хора на затворено място.

Правителството каза, че през март е била блокирана цялата държава, за да имат време болниците да се подготвят за посрещане на повече болни. Наскоро премиерът каза, че болниците са готови и затова няма да се затваря цялата държава. Но след вчерашните сигнали, изглежда, че нещата отиват отново към тотално блокиране. Болниците подготвени ли са?

В момента има 11 души, които са в интензивните отделения в цялата страна по данни на Щаба. В страната има поне 2 000 интензивни легла, тоест ние не сме натоварени и на 1%. Всъщност всички тези допълнителни мерки, които се взеха, някои казват, че интензивните легла може да достигнат 3 000, но аз мисля, че това е само на думи. При всички случаи нашата система в момента е напълно в състояние да се справи с евентуално завишения брой болни. Ако тя не може да се справи с тези хора, то тогава тя за нищо не става. Това е нещо, за което всички ние вкарваме няколко милиарда годишно. За какво ги вкарваме, когато тя ни потрябва, се оказва, че тя не служи за нищо?! Нито болничната, нито доболничната помощ. Всъщност, какво правим?!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!