Иван Нейков е роден на 17 април 1955 г. в град Хасково, България. Завършва право в Софийския университет и до 1990 г. е инспектор-юрист в Главната инспекция по труда.  Между 1990 и 1997 г. е последователно завеждащ правен отдел в КНСБ и в същото време заместник-председател на синдиката. През 1997 г. е назначен за министър на труда и социалните грижи в служебния кабинет на Стефан Софиянски. Остава начело на министерството, вече преименувано на Министерство на труда и социалната политика, и в последвалото правителство на Иван Костов. В момента е директор на Балканския институт по труда и социалната политика

 

Вчера правителството обеща до 30 % увеличение на заплатите в държавната сфера. Изненадващо ли е това решение и какво се цели с него?

Да, изненадващо е защото в Бюджет 2020 такива пари не са предвиждани, когато миналата есен беше приет бюджетът за настоящата година. От друга страна не е изненадващо, защото както се казва в момента всичко, което може да разколебае протестите се хвърля на амбразурата. Така, че този подход го забелязваме в последните месец, месец и нещо, обещаване на ляво, на дясно, на всеки, който нещо иска му се обещава майка му и баща му. От друга страна това е и как да кажа шамар върху синдикатите, защото излиза, че толкава важен въпрос какъвто са заплатите се решава без тяхното участие. Това пък ги изправя тях пред ситуация, в която оттук нататък трябва да искат примерно за минималната работна заплата най-малко 30 процентно увеличение. С една дума отваря се за пореден път „кутията на Пандора” и това ще доведе до допълнително напрежение вътре в самата администрация, защото не е ясно всъщност за коя част от администрацията се отнася това нещо. Така както беше лансирано излиза, че е за цялата администрация. А от друга страна се говори, че това ще бъде с оглед оценка и усилия на хората на първа линия за борба с коронавируса. Аз не знам как се бори с коронавируса една агенция по метрология. Нямам представа. Нито има разчети колко ще струва всичко това. Затова смятам, че може да се прибави към случаите обещавай пък за даването ще помислим по-нататък.

 Посочват се 28 структури на държавната администрация. Вие посочихте метрологичния контрол, но сред тях са например „Басейнови дирекции”, „Институт по помирение и арбитраж”, „Агенция по сортоизпитване”- със сигурност нямат общо с борбата на първа линия с коронавируса….

Затова смятам, че протестиращите могат да отворят списък със спешни нужди. Това са администрации, в които годишното увеличение на заплатите е между 3% и 5%, това се предвиждаше в няколко последователни бюджета. И сега изведнъж както се казва небесата се отвориха и Господ почна да раздава „манна набесна”. Това е 100 процента резултат от протестите така, че ако се стигне до реално увеличение на заплатите на тези администрации просто трябва да отидат и изкажат гореща благодарност на всички протестиращи.

Колко са държавните служител в България? Имате ли такава информация?

Държавни служители е по-скоро нарицателно понятие, а не правно. Има държавни служители в централна администрация, има държавни служители в общинска администрация, а във всяка администрация има хора, които са и държавни служители и хора, които работят на трудов договор т.е те работят в министерство, но не са държавни служители. Доста неясноти има в тази идея, която беше лансирана. От друга страна ако това бъде направено само за централната администрация естествено ще поставят въпроса всички областни администрации, после ще продължим към местната администрация, общинската администрация. Това са много сериозни групи от хора и в един момент ще отидем до друго обобщаващо понятие и това ще бъде хората, които са бюджетни служители, защото има много хора, които получават пари от бюджета, без да са държавни служители. И тогава говорим вече наистина за порядъка на над 300 хиляди души.

Честно ли е с парите на данъкоплатците така рязко да се вдигат парите на чиновниците?

Те парите на чиновниците винаги са пари на данъкоплатците. Няма друг източник на заплати на администрацията освен бюджета, а бюджетът са парите на данъкоплатците. От тази гледна точка не можем да говорим дали е правилно или неправилно, това е единственият начин да се плащат пари, увеличени или не, като заплати на администрацията.

Излиза обаче, че правителството ги изважда отнякъде, където са заделени, а на практика  ги взима от данъкоплатците?

Разбира се, друг е въпросът, че тези пари както се казва ако коректно се държи правителството, тези пари трябва да бъдат одобрени от суверена, данъкоплатеца и това става всяка година през бюджета, когато се приема бюджета. И там си има съответните разходи. А сега сме свидетели на едно такова разбъркване на бюджета и по отношение на администрацията и по отношение на различни групи от обществото, че накрая ако сравним проект на Бюджет 2020 с изпълнението му имам чувството, че нищо няма да остане от Закона за бюджета, какъвто беше приет в края на 2019-а година т.е свидетели сме на нещо което много отдавна се говори. Това, че управлението заобикаля логиката, философията на бюджетите, такива каквито са създадени от парламента. В един момент след като го е приел парламентът спира да се интересува от бюджета и оттам нататък изпълнителната власт на практика прави неща, които въобще ги няма в приетите закони за държавния бюджет.

И как ще стане чисто технически, как ще се дадат тези пари без актуализация на бюджета?

Трябва да отговори авторът на постановлението. Аз не знам как ще стане.

Прилича ли това раздаване на пари като раздаване на подкуп за сметка на останалите българи?

Държавните служители не са враг на народа. И не бива по този начин да ги упрекваме тях, те са хора като всички нас, много от тях  сигурно участват и в протести или поне им се иска да участват. Разбира се, че тези действия са опит да се свали поне част от напрежението сред тях, но не знам дали това ще възстанови доверието на администрацията в нейните ръководители. Според мен това е най-големият въпрос в момента, загубеното доверие. Обществото просто не вярва на управниците си.

Как биха реагирали пенсионерите с 300 лева пенсия на новината, че на чиновниците заплатите ще станат от 1300 на 1600 лева, а някъде и много повече?

Хората са го казали ситият на главния не вярва, както е и обратното разбира се. И от тази гледна точка както ви казах по-скоро се отваря нов фронт за конфронтация между отделните групи в населението. Ако това е целта на правителството от типа „разделяй и владей” едва ли ще постигне успех, защото протестиращите или голяма част от протестиращите са децата на пенсионерите и едва ли майките и бащите ще тръгнат срещу децата си. Затова смятам, че ако има такава нагласа да се противопоставят различни групи от обществото това не е правилният път, не по този начин се възстановява загубеното доверие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук