Костадин Ангелов,
на снимката: министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

Въпреки високия брой заболели на ден напоследък, статистиката показва, че у нас при новозаразените с коронавирус през последните 2 седмици, сравнени с предходните 2 седмици, се наблюдава спад от 9,8%. Тези данни оповести министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след среща с експертите съвети по епидемиологии. Поради това у нас засега не се налагат допълнителни противоепидемични мерки.

„Мерките, въведени срещу коронавируса в България, са достатъчни. Няма нужда от тяхното разширяване или въвеждането на нови.”, посочи Ангелов.

Проф. Ангелов отбеляза, че ситуацията в страната е под контрол, има създадена стриктна координация на всички звена в системата, включително и със Спешната помощ, за поемането на случаите. Министър-председателят Борисов бе категоричен, че отново няма да бъдат налагани сериозни ограничения. „Така че нито ще затваряме бизнес, нито ще затваряме хора. Болниците могат да издържат“, изтъкна премиерът Борисов. Той разпореди фалшивите новини за затягане на мерките и за въвеждане на извънредно положени да бъдат опровергани с факти.

Както в България, така и в Португалия, Испания и Словакия също се наблюдава спад на новозаболелите с коронавирус съответно с 15%, 30,2% и 17,5%, сравнявайки последните 2 седмици с предходните 2 седмици.

В Кипър пък увеличението на случаите на коронавирус е с 389%, в Естония – с 346%, а в Гърция – със 152%.

„Наблюдаваме увеличаването на заболелите от 15 до 29 години. През май са били 10%, през юни – 16%, през юли – 25%.”, посочи Ангелов.

В момента у нас общия брой на заразените е 12 159, като 829 са в болници. 712 са заразените медици, а от тях 248 са лекари. 6684 човека са излекувани, 404 са починали.

Към момента се наблюдава проблем в два дома за възрастни в Русе и във Враца.

„В момента в дома за възрастни в Русе има 91, които са положителни. От тях 8 са персонал, 83-ма са положителните възрастни хора. От тези 83-ма души на възраст 70-94 г., като 25 от тях са мъже, а 58 са жени. Трима са починали. 26 души са хоспитализирани в различни лечебни заведения. Останалите, които са с положителен тест, но са без симптоми, са изолирани от домуващите, които са с отрицателни проби и са настанени на 4-я етаж в дома, който е изолиран и е с отделен вход; 16 души са настанени във вила Липник в с. Николово. Ситуацията е контролирана и няма нужда от доставка на допълнителни медикаменти и лични предпаздни средства“, обясни той.

По думите му дома във Варна е частен и в него има 249 души.

„В него има 93 положителни. 40 човека са персонал в тозди дом, от тях 9 са положителни. 5 са смъртните случая в дома“, отчете министърът и поясни, че само 4-ма души са в болница, а останалите са настанени 84 човека на 2 и 3 етаж, тъй като те не се нуждаят от специализирано болнично лечение, съобще още здравният министър.

Очаквайте подробности.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук