ръка, дете, родител
Източник: Pixabay

3-годишното дете от Перник, което претърпя физическо насилие от страна на собствената си майка, ще се среща всяка седмица със своя баща. Такава среща вече се е състояла, като по думите на социалните работници от Отдел „Закрила на детето“ в града, е преминала добре. Детето е било спокойно, получило е играчка от баща си и си е играло с него, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Седмичните им виждания са част от процеса по реинтеграция на момиченцето при бащата, който вече е подал заявление, че има желание да го отглежда. Всички останали роднини са отказали чрез декларации да поемат грижите за него. След като се разбра от социалните мрежи за случая, бащата беше насочен към социална услуга за повишаване на родителския си капацитет. Той е избрал да ползва услугите на S.O.S Детски селища. Първата стъпка е да му бъде изготвена индивидуална оценка на родителския потенциал, след което специалистите ще работят за надграждането му.

До връщането на детето при баща му то ще остане в приемното семейство. Момиченцето вече има личен лекар в Перник и е преминало преглед. Проведени са разговори от началото на септември да започне да посещава детска градина.

Междувременно майка му продължава разпоредените от съда изследвания, свързани с психичното й здраве.

Припомняме, че прокуратурата повдигна обвинения на майката за причиняване на телесна повреда. Случаят доби популярност, след като в средата на юли близка на семейството публикува видеоклип в социалните мрежи, който показва насилието. Клипът беше гледан от хиляди, а в последствие свален от мрежата. В него майката казва: „Понеже баща ти не те обича, не обича и мен…“ и започва да удря 3-годишното момиченце с груби удари по лицето и гърдите. След като кадрите обиколиха „Фейсбук“, над 30 души сигнализираха на полицията и социалните. Майката бе задържана, а детето е в център за настаняване от семеен тип. По време на разследването стана ясно, че майката членува в секта. Бащата пък знаел за продължаващото насилие, но не подал сигнал, защото се страхувал детето да не бъде отнето.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!