София, карантина, коронавирус

Качеството на живот в България е най-ниското в гранците на Европейския съюз. Това стана ясно от резултатите за 2019 г. на изследването „Индекс на настигането”. За сметка на това обаче България е в челните позиции по индикатора „Държавен дълг” след Люксембург и Естония.

Спрямо кредитния рейтинг България заема 22-ра позиция с 41 точки, а по индикатора „Изследвания и развитие” страната ни е на 24-то място, като това се измерва спрямо 2 подразделения – на високотехнологичен износ и брой патенти на глава от населението. При „Вътрешен конфликт и престъпност” страната ни заема 20-място, а по индикатора „Електронно участие”, който е част от категорията „Демокрация”, с 56 точки страната ни е поставена на 16 място.

При останалите индикатори обаче България е в дъното на класацията за Европейския съюз. Последни сме по качеството на здравеопазването, върховенството на закона и медийната свобода.

Клъстерният анализ показва, че България попада в четвърти клъстер според цялостния резултат, заедно със страни като Унгария, Хърватия, Гърция и Румъния. В категориите „Икономика”, „Демокрация” и „Управление” България отново е поставена в четвърти клъстер. Спрямо „Качество на живот” обаче България влиза в последния пети клъстер, заедно с Румъния, Сърбия, Черна гора и Турция.

Индексът на настигането се подготвя от Институт „Отворено общество“ – София и се актуализира от 2011 г. насам.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!