Кремена Димитрова понастоящем е директор „Комуникации” на издателство „Колибри”.
Тя има специализация по арт-мениджмънт и културна политика от Университета по изкуствата в Белград, както и двумесечен стаж в Dance Theatre Workshop, Ню Йорк.
Работила е като драматург на театрите в Плевен, Пазарджик, Търговище. Била е драмaтург и РR в Столичен куклен театър. 
Автор е на книгата „Стоян Камбарев – режисура на пространството“, публикува театрални рецензии и анализи.

Как се отрази коронавирусът и последвалият период на изолация на книгоиздаването и на продажбата на книги?

Не много добре, за съжаление, защото в продължение на 2 месеца по време на най-тежките периоди на пандемията ние спряхме да издаваме книги и продажбите минаха само онлайн. В онлайн книжарниците и тогава паднаха оборотите и спряхме да издаваме книги, а ние традиционно издаваме от 3 до 5 книги на седмица. Тоест потокът от захранване с нови заглавия беше сложен на пауза, но към края на април-май се събудихме, подновихме дейността си. Сега се опитваме с това изложение – „ПроЛетния базар на книгата” да си наваксаме с продажбите и със срещите си с читателите, защото те много ни липсват и за нас това е много важно. Сега извадихме новите заглавия, които хората толкова много чакаха. Това са хитови книги, за които ние сме се трудили доста време и мисля, че ще зарадваме читателите. Още повече, че тук даваме също много добра отстъпка.

Какви книги се търсят напоследък и имаше ли някаква промяна в търсенето, когато хората останаха принудително по домовете?

Честно казано, който си чете, си чете и пандемията не е променила читателските навици. Четат се най-различни жанрове литература – трилъри, българска, родителите купуват детска литература и особено тази, която е свързана с учебната програма, чете се и нехудожествена литература, четат се женски книги. Всякакви жанрове, слава Богу, издателство „Колибри” предлага за всекиго по нещо и тук на този щанд мисля, че всеки би намерил своята книга .

От НС одобриха намалената ставка на ДДС на книгите като мярка за справяне с кризата след коронавируса. По какъв начин ще помогне това на книгоиздателите?

Това е глътка въздух, но особено много няма да се промени драстично, защото това е една битка, която издателите водят повече от 20 години и по някакъв начин през годините са се опитвали да наваксват, да правят така че то да не се отразява върху клиентите. Мнозина очакват, че цената на книгата ще падне главоломно, но това няма как да стане автоматично, защото издателските разходи са толкова големи, че много трудно бихме могли да смъкнем цените веднага. Но пък нашето издателство специално направи жест към читателите и пусна намаление от 11% на всичките ни книги, а тук на Панаира специално имаме още по-голямо намаление от 30%. Опитваме се да продадем повече книги, за да стигнат до повече хора и по този начин да имаме възможност ние да задвижим машината

И последно, тъй като засега 9-процентовото ДДС на книгите е само временна мярка. Трябва ли тя да продължи да действа за постоянно?

Разбира се, че трябва да стане постоянно. Нека използваме този толкова неприятен повод, какъвто беше пандемията, да направим нещо добро, за което издателите се борят повече от 20-30 години. Тъжното е, че именно заради пандемията и заради натиска на ресторантьори и хотелиери се случи това – да обърнат внимание и на нас. Аз мисля, че духовната храна е също толкова важна, както и тази, която ни е нужна, за да оцелеем.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!