Николай Хаджигенов е завършил право в НБУ. Работи като съдебен адвокат в областта на наказателното право. Има дела Pro bono в областта на пострадалите от полицейско насилие, включително в Европейския съд по правата на човек в Страсбург. Нарича себе си „блогър и адвокат в опозиция“.

Господин Хаджигенов, какво постигнаха протестите за тези 150 дни?

Мога лесно да Ви кажа какво не постигнаха протестите по-скоро, защото протестите като постижения надминаха и най-смелите ми мечти, пък аз нямам ограничения в полета на мечтите. Единственото нещо, което протестите не постигнаха, при това засега, са оставките на Гешев и Борисов. Но ерозията е толкова голяма и в световен мащаб, че това е просто въпрос на време.

От вчера заговорихте за втора фаза на протестите. Какво ще представлява тя?

Втора фаза… не. Протестите си продължават, ние просто променихме визията им и изразните им средства. Иначе втората фаза, за която се готвим очевидно са изборите, очевидно това е начинът, по който трябва да постигнем промяна, защото възможността да постигнеш драстична революционна промяна е това. Въпреки че сега ние само фиктивно сме демократична парламентарна република след изборите ще бъдем отново. Тоест ще махнем тумора ГЕРБ, тумора Борисов, Гешев и т.н. и ще започнем да градим демократична свободна република.

Резултатът от протестите би трябвало да се види на изборите, каквито и да са те…

Точно така. Недоволството на гражданите трябва да се изсипе в урните. Трябва да даде своите резултати на изборите, защото това е най-добрият възможен вариант.

А Вие смятате ли да предприемете някакви политически действия, с които гласът на хората да се чува в следващия парламент?

Категорично. Ние политически действия предприемаме всеки път, в който казваме оставка. Но действията, които трябва да предприемем са ясни – ще изтласкаме гражданите напред, ще работим с партиите. Коалицията, с която работим в момента, е с точно тази идея – гражданите да бъдат за първи път най-отгоре.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!