Румен Гечев е роден на 4 октомври 1956 година в Червен бряг. През 1980 година завършва политическа икономия във Висшия икономически институт „Карл Маркс“, днес Университет за национално и световно стопанство в София, където след това започва да преподава в катедра „Политикономия и военна икономика“. През 1990 година Румен Гечев става член на БСП и в периода 1995 – 1997 година е заместник-председател на Министерския съвет и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов. След това се оттегля от политическия живот и продължава да преподава в УНСС. През 2013 година отново е избран за народен представител от БСП.

 

Г-н Гечев, току-що внесохте вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов. Това е петият вот, който БСП внася в рамките на този мандат на правителството. Очаквате ли той да успее, за разлика от другите?

Другите не бяха по простата причина, че единствената опозиционна партия в парламента реално е БСП и ние имаме 79 гласа. Нямаше как с управляващото мнозинство – основно водач ДПС и съдружните партии ГЕРБ и сателитите, които изпълняват техните общи цели, да прокараме вот досега. Но, както се вижда, ние се оказахме прави – първият ни вот на недоверие беше за корупцията и петият ни вот на доверие е също за корупцията. БСП се оказа права, защото народът излиза на улицата основно заради корупцията, заради това, че докато малките  и средни фирми фалират в условията на коронавируса,  а и преди него, докато българите са най-едната нация в ЕС и с най-нисък жизнен стандарт, в чекмеджетата на управляващите виждаме милиони. Виждаме дворци край морето за сметка на българската земя. Т. е. докато едни българи мизерстват, други живеят в разкош и трупат милиони. Ние много се радваме, че се създаде ситуация, при която нашия т вот недоверие съвпада с ескалиращите протести и смятаме, че този път той ще завърши успешно.

На кого разчитате да ви подкрепи? Смятате ли, че ДПС ще ви подкрепят този път, защото онзи ден на Росенец чухме председателя на партията Карадайъ пряко и непряко да атакува ПП ГЕРБ. Смятате ли, че те ще гласуват този път във ваша полза?

Това си е работа на другите партии кого нападат, но все пак е странно определени политици, като г-н Местан, който напада бившата си партия и ръководителя, който хвалеше, сегашният ръководител на ДПС напада ГЕРБ, което е много странно, тъй като цяла България разбира, че ГЕРБ управлява благодарение на ДПС.

Нека да кажем, че сегашното управляващо мнозинство не е мнозинство, тъй като с излизането на „Атака“ те имат под 121 гласа, т. е. управлява малцинство и то нищо не управлява – то изпълнява решението на партията ДПС и това е ясно на целия български народ. Така че това, което ние очакваме, е тежката дума на българския народ, защото нямаме промяна в боря на гласовете на парламента, които биха подкрепили вота на недоверие, но имаме една много важна и решителна сила в лицето на българския народ. Мисля, че ако Борисов и ДПС могат досега да контролират гласуванията в парламента, те очевидно изпускат контрола върху гнева на българския народ.

Готова ли е БСП да поеме евентуално управление в рамките на настоящия парламент?

Това преценяват избирателите. Те преценяват платформите на партиите, които кандидатстват за влизане в парламента и ако БСП съумее да ги убеди, че тя е партията в най-добра кондиция за управление… Очевидно е, че колкото и да е добър нашият резултат трудно може да се постигне абсолютно мнозинство при тези условия и разпокъсване на политическия спектър, но мисля, че при разумно решение на избирателя може да се формира коалиция, която да поведе България по нов път, който ще бъде европейски. Ето, пред целия български народ в комисиите и парламентарна зала ние предлагаме проектозакони и промени в законите, които напълно съответстват на европейската практика. Аз и колегите ме имаме един железен принцип, че преди да предлагаме нещо, ние проверяваме в детайли как този въпрос е решен в другите страни членки на ЕС а ако има някакви разлики ние се ориентираме към основни принципи на съответния закон, който най-добре съответства на българската реалност.

На финала искам да поговорим малко за протестите – знаете вече 6 дни по улиците на София и други градове има хиляди хора, които протестират. Според вас какво ги изкара на улицата?

Изкара ги арогантността на управлението. Аз почти всички вечери бях сред протеста или с мои колеги, или със семейството и с приятели. Приятно съм изненадан, защото като преподавател от УНСС ми се обадиха доста от моите студенти и силно съм впечатлен, че по-голямата част от протестиращите са млади хора. Това не е изненадващо, защото младият човек по правило е човек, който е най-остро настроен към корупцията. Това, което изкара хората, е арогантността и кражбите на това управление. Защото е наистина изумително, че в една страна членка на ЕС излизат доказано като автентични снимки на премиера на България с чекмедже, в което има 1 млн. евро и златни кюлчета, и който – факт, който трябва да предизвика тревога у медицинските специалисти – спи със зареден пистолет на нощното си шкафче. Само това е достатъчно за незабавна оставка на премиера и на цялото правителство и оставка на главния прокурор. Защо? Няма цивилизована държава, в която главния прокурор при такива снимки не си мръдна пръста. Той трябваше да направи незабавен обиск на жилищата на г-н Борисов, на неговите близки, на тези, които най-вероятно са носели чантите и бяха посочени в медиите от източниците на Ваши колеги. Той не направи нищо такова. Вместо да провери откъде са тия милиони на премиера на България, той отива да гони кокошките в някакво село и да се бори с битовата престъпност.

Как оценявате вие действията на полицията на протестите? Сам казахте, че много млади хора са на протестите. Видяхме едни доста ужасяващи кадри как ги блъскат и бият под прозорците на МС?

Като баща разбира се реагирах с огромно възмущение на записите, направени с телефон от протестиращи, как извлякоха няколко момчета и две от тях бяха грозно пребити под колоните. Някак си зловещо и символично под колоните на властта – пред самия МС. Два дни по-късно сутринта слушах и интервюто на майката на едно то тях, което бе наистина покъртително. Не знам в какви времена живеем и какви са тези отделни полицаи, които са взели решение да пребият едно младо момче, което се оказа студент по право в Хага, което е дошло тук да протестира, защото иска неговата страна да бъде дълбоко европейска, а не дълбоко азиатска, някъде от Анадолския край. Това момче, дошло тук да се бори за държавата си, е пребито като куче. Това също това също наелектризира ситуация и неслучайно виждам, че с всяка следваща вечер хората, които идват да протестират, стават все повече. С една дума – очевидно е, че това управление е изчерпано. Няма разумен човек, който би повярвал, че те могат да се влачат по корем до пролетта. Това е абсолютно изключено.

Борисов трябва да прецени много внимателно кое е добре за държавата, а не за него. В случая има съвпадение на интересите и бих препоръчал, че колкото по-бързо подаде оставката си, толкова по-добре за него и за партията, която той завлича на дъното – той и неговото обкръжение, управляващата шайка. Второ – това е добре за държавата. Не е добре за някои от партиите в парламента, тъй като те ще се изпарят на следващите избори. Затова те са готови да изядат килима тук в парламента, но да не излязат от парламента. Но аз си мисля, че няма къде да ходят, тъй като търпението на българския народ е изчерпано.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук