Васко Начев
На снимката: енергийният експерт Васко Начев
Васко Начев е енергиен експерт с богат професионален опит. Работи като консултант по проучване и добив на нефт и газ в различни държави от Близкия Изток, Египет, Казахстан и последно в Индонезия. Автор е на множество статии и анализи отнасящи се до нефтения и газов сектор както у нас, така и в международен план.

 

Тази пролет под натиска на Европейската комисия Русия намали цената на природния газ почти два пъти. В момента на каква цена купуваме от „Газпром“ и пазарна ли е тази цена спрямо котировките на европейските борси?

Намалението беше много сериозно, и то не защото „Газпром“ са благоволили да намалят цената на природния газ, който те ни доставят, а просто благодарение на ЕК и дългите спорове между Брюксел и Москва, в крайна сметка „Газпром“ се съгласи на извънсъдебно споразумение преди две години и на базата на това бяха проведени преговори между „Булгаргаз“ и „Газпромекспорт“, където беше сменена формулата, по която ставаше ценообразуването. На базата на тази промяна на формулата се получиха тези значително по-ниски цени на природния газ. Това е хронологията на събитията, благодарение на които ние вече получаваме по-ниска цена. Въпреки всичко, дори и сега, когато тя е 24 евро на мегават топлинна енергия, спот-пазарът на газа е значително по-нисък. Една от причините да са толкова ниски цените на природния газ е ситуацията в света. Всеки знае за пандемията от коронавирус и за значителния спад на икономиката в глобален мащаб.

У нас напоследък сякаш е модерно да се пресмятат пропуснати ползи – например от приватизация и от банкови лихви, но ако направим опит да сметнем колко сме изгубили през последните 20 години от това, че сме купували само руски газ, грубо на колко милиарда възлизат загубите?

Това няма как да бъде направено и всяка спомената сума би била по-близко до спекулациите, отколкото до реалностите. Едно е ясно – за 8-те месеца, за които „Булгаргаз“ направи преизчисления, са 204 млн. евро. Мисля, че е достатъчна тази сума, за да си направим извод. Това обаче не означава, че всяка година или месец са били такива разликите. Да, имаше на моменти сериозни разлики, но имаше и такива, когато цената, на която бе доставян природният газ, беше близка до спот-пазара. В малки периоди от време, например в първата половина на 2016 г., цената на спот-пазара бе по-висока, отколкото тази по дългосрочния договор. Тогава, ако си спомняте, цената на нефта падна под 27 долара за барел и това бе причината ние да получаваме сравнително по-ниска цена на доставяния природен газ, тъй като тогава формулата беше обвързана с цената на нефта, по-скоро с неговите деривати – мазут и газьол. Това е, което знаем и което можем да кажем без притеснения, а какви са точно сумите  – това наистина е изключително трудно да бъде пресметнато, тъй като периодът е дълъг и факторите, които са оказвали влияние през годините, са много.

Ще се случи ли най-после, след 11 години мъки, газовата връзка с Гърция и ще получим ли възможност да купуваме природен газ от източници, различни от руския?

Убеден съм, че газовата връзка, интерконекторът с Гърция, ще бъде реализиран. Последните разчети са през май 2021 година проектът да бъде готов. Освен 1 млрд. куб. м на година от Азербайджан, има и свободни капацитети, които други доставчици биха могли да използват. По този начин газовият пазар добива относително повече възможности за конкуренция. Никак не е лесно да бъде реализирана на практика една такава конкуренция, тъй като големите обеми плюс дългосрочния договор, който имаме с „Газпромекспорт“ до 2022 г., предопределят задължително 90% от консумацията в България да бъде от доставки от „Газпром“. Това в много голяма степен създава трудности и ограничения на пазара у нас.

Това има ли връзка с проточването на изграждането на газовата връзка? Какво попречи 11 години да не бъда построена?

Разбира се, че има връзка. Правеше се всичко възможно този проект да бъде отлаган и забавян. Спомняте си как преди две години фирми, които нямат нищо общо с изграждането на газопроводи или с доставка на природен газ, обжалваха процедурите и търговете, които бяха обявявани от страна на възложителите, така че, пак казвам, правеше се всичко възможно този проект да не бъде реализиран до момента, в който да се удължи договорът за доставка от „Газпром“. Без съмнение това са шепа хора, които определено имат някакъв личен интерес и по тази причина го правят. Свидетели сме през годините как се измисляха всякакви мотиви и псевдоаргументи, само и само проектът да бъде забавян. Мисля, че е повече от ясно, ако погледнете темповете, с които правителството, в лицето на „Булгартрансагаз“, прави всичко възможно „Балкански поток“ да бъде изграден за много кратко време, а същото не се отнася за интерконектора с Гърция. Там е точно обратното – правят се всевъзможни комбинации, за да бъде забавен проектът.

Какви са към момента цените на европейските пазари цените на руския газ, на азербайджанския и на американския втечнен газ?

Такова сравнение не може да се прави и веднага казвам защо: фючърсните сделки за ден напред и месец напред не могат да бъдат сравнявани с тези от дългосрочните договори, тъй като са различни правилата, които важат в единия и в другия случай. Да, към днешна дата на спот-пазара цената е по-ниска от тази по дългосрочните договори, и то със значителни разлики от 30-40%. Това не означава, че ще бъде такава за много време напред и в този смисъл не може да се правят сравнения. Така или иначе имаме действащ договор. Когато сме го сключвали, тогава някой не си е направил добре сметката, че това по-скоро ще носи негатив на страната, отколкото някакъв позитив – в случая сигурност, че видите ли, за 10 години напред имаме осигурен доставчик – „Газпром“. Дългосрочните договори ще имат все по-малка роля на пазара, тъй като клиентите не искат да имат такава обвързаност. Пазарът и икономиката са в изключително динамично състояние и меко казано е несериозно да залага човек на дългосрочен договор, пък било то и за доставката на природен газ.

Бихте ли припомнили на нашите читатели кой и кога сключи този договор?

Последно беше удължен през 2012 г. с 10 години. Министър тогава беше Делян Добрев, правителство бе на ГЕРБ. Мисля, че си спомняте как той много гордо се биеше в гърдите и казваше, че е постигал 20% намаление от тогавашната цена. По-късно се оказа, че тези 20% с допълнително условие и то е, че България се ангажира да построи „Южен поток“. Това не се случи и ако не беше ЕК, ние щяхме да платим неустойки, т. е. трябваше да върнем голяма част от отстъпките, които сме получили съгласно договора. ЕК обаче изрично имаше в една от клаузите си със споразумение с „Газпром“ да не се търсят от България каквито и да е пропуснати ползи от договора за доставка на природен газ.

За България е конкретизирано от страна на ЕК по време на преговорите?

Точно така. Ние бяхме единствената държава, получила отстъпки под условие, а това не е допустимо съгласно европейските правила. Поради тази причина беше изрично упоменато в споразумението „Газпром“ да няма никакви претенции към България за пропуснати ползи.

Възобновяемата енергия става все по-евтина. Възможно ли е в близко време цените на природния газ да спаднат под натиска на цените на възобновяемата енергия?

Не, в никакъв случай. Процентно отношението е доста осезаемо като разлика и затова не смятам, че възобновяемите енергийни източници могат да оказват някакво съществено влияние. Разбира се, една от причините да не е висока цената на изкопаемите горива – нефта и газа – е точно тази, че отивайки на висока цена, компаниите, които добиват, ще провокират по-голямо желание в другите компании да се занимават с изграждане на такива съоръжения за възобновяеми източници.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук