Изкуствен интелект

Хората се нуждаят от по-сериозна защита от въздействието на изкуствения интелект, гласи доклад на Агенцията за правата на ЕС, а експерт предупреди срещу „сляпото приемане“ на такава технология, предаде АФП.

Голяма част от вниманието върху развитието на изкуствения интелект „се фокусира върху неговия потенциал за подпомагане на икономическия растеж“, се казва в доклада на Агенцията за основните права (FRA). Но се допълва: „Как различните технологии могат да повлияят на основните права се отделя по-малко внимание.“

Съществува риск „хората сляпо да приемат нови технологии, без да оценяват въздействието им, преди всъщност да ги използват “, каза Давид Райхел, един от експертите, работили по доклада, пред Франс прес.

„Има много хора, които смятат, че когато нямате данни, свързани с пол или етнически произход във вашия набор от данни, тогава сте добре и това не е дискриминационно“, добави Райхел.

Напротив, твърди той, необходимо е повишено внимание, тъй като „има много информация, която може да бъде свързана със защитени атрибути“.

През август например Лондонският апелативен съд установи, че използването на лицево разпознаване от полицията в Кардиф е незаконно, отчасти защото не е направено достатъчно, за да се гарантира, че технологията не е склонна към пристрастия. „Технологиите се движат по-бързо от закона“, заяви директорът на FRA Майкъл О’Флаерти в доклада. „Трябва да се възползваме от шанса сега, за да гарантираме, че бъдещата регулаторна рамка на ЕС за изкуствен интеленкт (ИИ) е здраво основана на зачитането на човешките и основните права.“

Необходимо е повече финансиране на научните изследвания за „потенциално дискриминационните ефекти на ии“, добави агенцията.

„Всяко бъдещо законодателство за ИИ трябва да вземе предвид„ възможните дискриминационни ефекти и пречки пред правосъдието и да създаде ефективни предпазни мерки“, се казва в изявлението на агенцията, придружаващо доклада.

Въпросът беше още по-належащ, като се има предвид, че „пандемията СOVID-19 потенциално е ускорила приемането на иновативни технологии“, особено за подобряване на здравеопазването и подпомагане на проследяването на разпространението на болестта, се отбелязва в доклада.

Още в началото на 2020 г. 42% от компаниите са използвали зависими от изкуствения интелект технологии, се казва в доклада, цитирайки неотдавнашни изследвания. Организациите, използващи такива технологии, трябва да бъдат по-прозрачни и по-отговорни, се казва в доклада.

„Хората трябва да знаят кога се използва ИИ и как се използва, както и как и къде да се оплакват“, се добавя в него.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!