настинка, грип

Имунологът и съветник в Столичната община проф. Тодор Кантарджиев коментира пред NOVA предстоящата грипна вълна у нас, за която вчера специалистите казаха, че щяла да бъде по-голяма от обикновено.

„Всяка година си знаем следното – обикновено ноември месец доказваме първите грипни вируси, декември има разпространение на грипа и обикновено пикът на грипната вълна през последните 15 години е в края на януари и февруари месец”, обясни професорът.

Той направи съпоставка между грипа и COVID-19:

„Грипът в момента два пъти по-леко преминава от коронавируса. Не така беше преди две години. Коронавирусът беше 10 пъти по-тежък от грипа, 10 пъти повече се умираше от него”, обясни имунологът.

По думите му заради няколкогодишните изолация, носене на маски и липса на риновируси, организмите на всички ни са загубили естествения си имунитет. Проф. Кантарджиев успокои, че обществото е подготвено за грипна вълна и нищо фатално не трябва да очакваме.

„Риновирусите не са толкова респираторни, т.е. не се разпространяват с пръски, колкото с докосване на повърхности и лоша хигиена”, обясни професорът.

Той уточни, че повечето респираторни инфекции започват с възпаляване на гърлото, а лимонът със сода е най-доброто средство за излекуването му. Тодор Кантарджиев обясни защо когато се разболяваме, гърлото ни боли най-силно сутрин:

„Защото винаги възпалението, когато спиш се проявява по-силно”. Той препоръча болните да си стоят вкъщи, за да не разнасят заразата. Препоръчително било също да се ваксинираме.

Пред БНР, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че ковид има, но не е толкова опасен, като преди:

„Има Covid, но не е в такива размери, какъвто го помним от последните две години, протича сравнително по-леко и не води до такива тежки състояния. Грип все още няма.“

„Пълните чакални пред лекарските кабинети се дължат на сезонни респираторни вируси, които са много голяма група“, уточни той.

„Това, което срещаме най-често сега, са риновируси, аденовируси, парагрипни вируси. Имат предпочитания към различните възрастови групи, но доста засегната е детската възраст. Изненада няма. Обикновено причинителят на ежегодните грипни епидемии е един щам. Ваксините срещу грип са четиривалентни“, каза още държавният здравен инспектор.

„Очакваната интензивна грипна епидемия е заради затишието, настъпило заради Covid, посочи доц. Кунчев. Самото протичане обаче няма да се отличава от класическата клинична картина“, увери той.

Според служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев вълната на грипната зараза се очаква в края на месец януари. Симптомите ще са хрема, отпадналост, болки в мускулите и ставите, и висока температура, каза той в интервю по бТВ.

По думите му здравната система е абсолютно готова, всички лечебни заведения имат готовност и с интензивни легла.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук