на снимката: Маршрутът на газопровода "Турски поток"

След като вчера вечерта стана ясно, че Русия спира доставките на газ за „братска“ България, въпреки липсата на дори твърда позиция във войната с Русия, редица експерти излязоха с коментари в социалните мрежи. Общото помежду им е, че акцентират върху липсата на поличтическа воля в последните 12 години от страна на правителството на ГЕРБ да постигне истинска енергийна независимост, а сега удобно прехвърля топката на новите управляващи.

Васко Начев, енергиен експерт

Очевидно е, че темата на деня ще е спиране доставката на газ за БГ от Газпром.

Цяла сутрин по всички телевизии и в социалните мрежи вървят порои от коментари с мнения, препоръки, хипотези и т.н.

Добре е да знаем някои неща по този казус:

  1. България е спазила всички условия по договора за доставката на газ от Газпром експорт.
  2. Абсолютно невярно е, че дългосрочния ни договор е с много по- добри условия и цени спрямо пазара. Просто формулата е 70% спот цена и 30% цена на нефтени деривати.
  3. Няма никаква причина в следващите няколко седмици цената да е със споменатите 30-40% по- висока. Повтарям- никаква.
  4. България не е пиратска държава и в тази връзка не би спряла транзитно преминаващите през наша територия количества газ към Сърбия, Унгария, Гърция и Северна Македония.
  5. Суапова сделка с Гърция за азерски газ е някаква илюзия, която, за да бъде реализирана се изискват неизпълними условия.
  6. Въпреки всичко, ако изобщо физически бъде спрян, газ от Русия в посока България ще потече в рамките на седмица- две.
  7. Кардинално решение е сключване на дългосрочен договор с референтна цена Хенри хъб и тогава Газпром и лакеите му у нас ще си скубят косите, за пропуснати ползи…
  8. Последно, но не по важност, това е поредна намеса от страна на Русия у нас, с цел- сваляне на това правителство.

Илиян Василев, бивш посканик в Москва

Освен всичко друго, грубото прекъсване на доставките на природен газ, е удобен повод за разследване срещу всички участници в далаверата Турски-Балкански поток, от Борисов до шефа на Булгартрансгаз Малинов, който все още е шеф.

Помните – „потокът“ ни гарантира че оставаме на газовата карта. Как точно това „оставане на карта“ ни гарантира доставките? Срещу 3 милиарда лева? Най-тъпата инвестиция в историята.

Последен шанс за извиване на ръце – интерконекторът с Гърция тръгва, дори по-рано от 1 октомври. Газекспорт се самозастреля.

ГЕРБ и ДПС и цялата продажна кохорта трябва да бъдат разследвани за държавна измяна. Тъкмо да се изчистим от агенти на руско влияние.

Ивайло Мирчев, депутат от „Демократична България“ и заместник-председател на парламентарната енергийна комисия

Понеже цяла сутрин политици от ГЕРБ се правят на ощипани моми за диверсификацията на газови доставки, малко факти:

2009 г. – Путин спира газа за България. Бойко Борисов обявява, че така не може и ще разнообразим доставчиците си, за да не зависим само от Русия.

2018 г. Борисов, за да услужи на Путин, изгражда на българска територия продължение на Турски поток в рекордно кратки срокове – под 12 месеца, като след руска критика редовно от хеликоптер се отчита на Путин за изпълнението. Цена – 3 млрд. лв., платена изцяло от българските данъкоплатци.

2019 г. – 10 г. след обявената диверсификация започва строежът на връзката с Гърция. Направено е всичко възможно тя да бъде забавена (вкл. е проектирано тръбата да мине под язовир „Студен кладенец“, което забавя изграждането още). Въпреки че е три пъти по-къса от Турски поток, строежът ѝ продължава 3 г.

2021 г. – Приключва управлението на ГЕРБ, а Борисов публично обявява, че диверсификацията е завършена. България доставя 95% от газа само от Русия. 12 г. след като Борисов е обявил старт на диверсификацията.

2022 г. – 13 г. по-късно България няма напълно изградена нито една нова връзка със съседна страна, която реално може да послужи за доставка на газ, което ни прави тежко зависими от волята на Путин.

ГЕРБ не просто преклониха глава пред Путин, те саботираха енергийната независимост на България. Добрата новина е, че по темата това правителство работи от първия си ден и цялото количество от 3-3.2 млрд. куб. м газ ще бъде осигурено и това, което ГЕРБ не успяха да свършат от 2009 г. до днес, ще бъде реализирано в рамките на 2022 г.

Боян Рашев, експерт в управлението на енергията, ресурсите и околната среда. Той е създател и управляващ партньор в denkstatt

Русия: „Спираме ви газа! Ще стоите на тъмно.“

Българската електроенергийна система: „Да, добре!“

И въпреки, че АЕЦ Козлодуй работи само с един реактор, ние нямаме никакъв проблем. Защото в Марица-Изток денонощно се бачка здраво.

Все пак вятърът и слънцето трябва да могат да си почиват…

Накрая съвсем сериозно:

Ако сега всичките ни политици не осъзнаят изключителното значение на сигурността, която ни дават изобилните, надеждни и евтини местни енергийни източници, значи това никога няма да се случи!

Допълнение: Само не оставайте с впечатление, че спирането на газа от Русия няма да ни се отрази икономически. Но поне ток ще имаме…

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук