Кирил Петков

Българското правителство е подготвено. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин. Министерство на енергетиката има ясен план за действие, включително готов план за алтернативни източници. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

„Спирането на газа от „Газпром” е грубо нарушение на техния договор и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. Ние няма да се подадем на подобен рекет“, заяви премиерът.

Той съобщи, че се преглеждат всички договори с Газпром, включително и договорът за транзит без България и отбеляза, че едностранно действие на изнудване е недопустимо.

„След милиардите похарчени пари за Турски поток, виждаме политиката на ГЕРБ докъде ни доведе“, каза още Кирил Петков и добави: „Да, нямаме три милиарда в хазната и нямаме диверсификация, но имаме джип на „Аркад” в гаража на г-жа Арнаудова.“

Става дума за джип, един от общо девет, собственост на “Консорциум Аркад”, който се оказа в дома на говорителката на правителството на Бойко Борисов Севделина Арнаудова по време на обиска преди ареста ѝ.

Припомняме, че “Консорциум Аркад”, построи продължението на газопровода “Турски поток” през България, и зад него е известно, че стоят проруски интереси. Автомобилите са дадени от “Акрад” на държавни институции и фирми, които е трябвало да контролират строителството на газопровода.

Отговорът ще е общоевропейски

Петков съобщи още ,че тази сутрин е разговарял с гръцкия си колега Мицотакис, който е потвърдил, че всичко по газовата връзка върви по план и юни месец физическото ѝ изпълнение ще бъде факт. Едновременно с това той потвърди общи действия за диверсификация през втечнен газ, допълни Петков.

„Говорих и с г-жа Фон дер Лайен, която каза, че едностранно нарушаване на договора между Газпром и България, не е проблем само на България. Това е проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи.“

„Планът е на лице, европейският отговор ще бъде на лице, готови сме с точните стъпки за всички алтернативи“, увери премиерът в края на изказването си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Като сте готови с отговора, защо не обявите откъде ще се купува газ вместо от „ГАЗПРОМ“ и на каква цена?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук