Марчела Абрашева - социолог, и Ивайло Иванов - военен експерт. Снимка: БНР

„Българското правителство беше там, където бяха всички съюзници от НАТО. Позицията ни беше последователна и заявена преди срещата на Алианса във Вилнюс. И се заявяваше, че България подкрепя членството на Украйна в НАТО, но когато войната приключи“,

Това заяви пред БНР Ивайло Иванов – експерт по национална и международна сигурност от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“. Така той индиректно коментира твърденията на президента Радев, че „българските управници“ са настоявали Украйна да влезе в НАТО веднага.

Президентът Володимир Зеленски се опитваше да постигне максималното, това е разбираемо. Но седи обективната реалност, че това няма как да се случи. В крайна сметка той се опитваше да постигне по-конкретен и ясен график за приемане на страната му в НАТО“, добави Иванов.

И подчерта, че НАТО е демонстрирало единство – пълна подкрепа за Украйна и приемане на регионалните отбранителни планове.

С коментар по темата се включи и социологът Марчела Абрашева – регионален директор на международната социологическа агенция „Кантар“, във връзка с проучване на Евробарометър, според което във всички страни от Европейския съюз се вижда спад на ентусиазма и подкрепата за Украйна.

България, очаквано, пак е на дъното, ние сме най-склонни да подкрепяме Украйна хуманитарно.

„В другите страни извървяха път, който започнаха с нормална и разбираема, в началото човешка, а след това мотивирана и от демократични ценности, подкрепа за нападната страна. Тъй като нещата не се развиват в ясна посока и срок, се появява това естествено недобро чувство, че нещата не се разрешават и не е ясно кога ще се разрешат“, обясни Абрашева. И коментира:

Докато другите извървяха естествения път на развитие на своето мнение, ние дори не влязохме в темата. Още в началото на конфликта темата за солидарността беше подменена с темата – хубаво ли е да има война. Темата – какво да се прави с агресията, беше подменена с дебат – как да наричаме това – конфликт или война. Българското обществено мнение е такова заради информационните дефицити и вече формираните мнения беше трудно да бъдат променени.“

Според нея най-важният въпрос е не дали да даваме или да не даваме военна помощ на Украйна, а като общество – наистина ли вярваме, че това, което се случва там, е малък, временен конфликт, с който нямаме нищо общо.

В предаването „Неделя 150“ Иванов допълни, че президентът Румен Радев не говори като военен, а като политик:

„Да, по същността си нито един конфликт и война не могат да бъдат разрешени с военни средства. Но от това какво се случва на фронта, зависи изходът от преговорите. Войната е за по-добри позиции на масата на преговорите. Ако си капитулирал, на масата на преговорите трудно ще се защитиш. Затова е важна победата на бойното поле“, обясни експертът.

Според него част от умората в обществата идва от това, че хората са възприемали войната като спринт, а тя ще бъде маратон.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук