Украински сапьор разчиства поле от заложените руски мини.

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) измениха стратегията си за настъпление в Запорожка област заради плътността на руските минни полета. Вместо да атакуват през вражеската отбрана на бронирани машини и танкове, които бяха предадени на Украйна от западните съюзници, украинските бойци се движат предимо пеш. Това пише Washington Post, цитирайки бойци от ВСУ.

Зоните от 5 до 16 километра пред руските позиции са осеяни с мини. Дългата подготовка и бавната доставка на оръжие за украинската армия даде възможност на руските войски да минират гъсто териториите в буферните зони, което усложнява движението на ВСУ и води до загуби на техника и хора.

Затова на украинските сапьори се налага да пълзят през нощта и да разминират ръчно. Врагът през това време хвърля нови мини от безпилотници и понякога усилията на украинците стават безпредметни, пише вестникът.

В разговор с американските журналисти украинските военни отбелязват, че бойните действия по минните полета са показали уязвимостта на даставената техника, особено на щатските БМП Bradley и немските танкове Leopard.

Както отбелязва Washington Post, след попадане на  машината върху мина почти всички бойци оцеляват с незначителни травми и се изтеглят обратно, но техниката спира да се движи. Закъсалият насред минно поле танк или БМП остава лесна мишена за руската артилерия.

Под тези човешки останки руснаците са скрили мина-капан. Снимка: Ютюб

По данни на украинските служби 30% територията на страната са осеяни с мини – повечето противопехотни. Географски това е площ, по-голяма от цяла България. При отстъплението си руснаците оставят мини-капани по най-различни места, включитело и под телата на изоставените свои убити войници. Разминирането на окупираните днес градове, села и полета ще отнеме повече от 10 години, изчисляват от гражданската отбрана на Украйна.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук