Дрънкане на оръжие - Китай и Тайван проведоха военни учения в рамките на седмица

Китай заяви, че е готов на „всякаква цена“, за да си вземе Тайван, като отхвърли концепцията за т. нар. „средна линия“, която служушу за неофициална водна граница между кантитненталната държава и острова, съобщи „Експрес“.

Междувременно, в ясна индикация за сериозността, с която самият Тайван приема ситуацията, министерството на отбраната днес заяви, че въоръжените му сили са провели учения за отблъскване на десант. Това е сатнало на един от крайбрежните острови, близо до Китай. Миналата седмица пък Пекин организира поредица от военни учения, в които 19 самолета нарушиха средната линия, която минава по Тайванския проток.

Ученията бяха възприети като ясно послание към тайванския президент Цай Инг-вен, лидер на независимата Демократична прогресивна партия (DPP), която беше домакин на посещение от заместник-държавния секретар на САЩ за икономически растеж, енергетика и околна среда в политически ход, който вбеси Пекин.

Тайван, президент
Президентът на Тайван Цай Ингуен

Китайските заплахи

В изказването си вчера старши полковник Тан Кефей, говорител на китайското министерство на националната отбрана, заяви пред журналисти:

„Управляващата на острова Демократична прогресивна партия пренебрегна безопасността и благосъстоянието на сънародниците ни в Тайван в усилията си да се отдели и да предизвика конфронтация между китайците на континента и Тайван. Тази схема за отцепване е навредила на мира и стабилността в Тайванския проток и е обречена на провал. Ако тайванските сепаратистки сили се осмелят да направят опит за отцепване на Тайван при всякакви обстоятелства, ние ще направим всичко необходимо, за да осуетим усилията им.“

Тан говори, след като Уан Уенбин, говорител на китайското външно министерство, заяви, че няма такова нещо като „средна линия“, отхвърляйки концепцията, създадена от американската армия в средата на 20-и век, издигайки зловещите перспектива за по-нататъшно посегателство.

Китай не изключва да си върне Тайван със сила /снимка: eurasiantimes.com/

В допълнение Су Сяохуей, заместник-директор на Китайския институт за международни изследвания, каза пред Китайската централна телевизия, че американците и тайванските сепаратисти променят статуквото и „нагнетяват ескалация“ в региона в преследване на целта си да отделят острова от Китай.

„Някои тайвански сепаратисти и американски стратези са израснали самодоволни и вярват, че произволната „средна линия“ е червена линия, която Китай не смее да премине. Те силно грешат. Официалното отхвърляне от Китай на съществуването на „средната линия“ ще разбие илюзията, че китайската армия няма способността или волята да провежда рутинни учения в региона и да обедини страната насила“ – каза той.

В разговор с CCTV военният коментатор Сонг Сяоджун, военен коментатор на Китайската централна телевизия, предупреди:

„Ако ситуацията в Тайванския пролив продължава да се влошава, Китай може да предприеме по-обширни, необходими мерки за защита на националния суверенитет.“

Тайван е нащрек

Междувременно министерството на отбраната на Тайван заяви, че ученията за отблъскване на десант са се провели на архипелага Мацу, който се намира точно в морето край китайския град Фуджоу.

Тайван
Карта: asiatimes.com

В публикация на страницата си във „Facebook“ той казва:

„Независимо дали е двигателят на боен самолет или бученето на артилерията – това е успокояващ звук за националната армия, която защитава родината“.

Ученията се проведоха в целия архипелаг с използване на оръдия и картечници, каза министерството, придружено от снимки на тренировките.

Министерството добави:

„Моля, дайте най-големите аплодисменти на тези офицери и войници! Бъдете най-силните ни поддръжници!“

Тайван държи Мацу, заедно с Кинмен по-надолу по крайбрежието, след като победените националистически сили избягаха в Тайван през 1949 г. в края на Китайската гражданска война.

Тайван
Военни учения в Тайван /снимка: taiwantoday.tw/

Когато Тайван и Китай последно се сблъскаха през 1958 г., това стана именно около двата острова, като китайските сили проведоха повече от месец бомбардировки и имаше морски и въздушни битки.

Днес островите са популярни туристически дестинации, въпреки че Тайван поддържа значително военно присъствие.

И двете парчета суша се смятат за вероятни цели на китайско нашествие във всяка война с Тайван поради близостта им с Китай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!