Европейският влак „Connecting Europe Express“ (Експрес „Свързана Европа“) е в България. Сега той пътува към Русе, след което ще продължи дългото си пътешествие към последната гара в маршрута – Париж – на 7 октомври. Дотогава той ще е изминал 20 000 км през 26 държави.

Експрес „Свързана Европа“ вече е в България и се движи към следващата си дестинация в Русе, теглен от наименувания на цар Калоян локомотив, един от най-новите локомотиви на БДЖ, доставени през тази година. Влакът беше посрещнат късно снощи на Централна гара София от представители на ръководния екип на БДЖ и Столична община, които спазиха традицията за връчване на знамето на града на представителната делегация от Европейската комисия, пътуваща с композицията.

Днес влакът беше изпратен с официална церемония на Централна гара София, на която присъстваха заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов, управленските екипи на БДЖ, НКЖИ и представители на Европейската комисия.

В своето обръщение към присъстващите министър Алексиев поздрави ръководството на БДЖ за инвестицията в 15 нови локомотива.

На събитието в присъствието на ръководителя на делегацията във влака и посланика на инициативата беше валидирана специална пощенска марка, посветена на Европейската година на железопътния транспорт.

След пристигането си в Русе представителите на Европейската комисия ще посетят музея на транспорта в града, който се помещава в първата построена железопътна гара в България.

Connecting Europe Express стартира своето пътуване на 2-ри септември от Лисабон, Португалия, като страна председателстваща Съвета на Европейския съюз, и след като обиколи над 100 населени места на Стария континент по време на петседмичното си пътуване, ще завърши обиколката си в Париж на 7-ми октомври.

БДЖ е част от инициативата, която е едно от най-емблематичните събития в Европейската година на железниците за популяризиране на железопътния транспорт като най-екологичен, безопасен и енергийно-ефективен.

България, като страна членка на ЕС, споделя европейската амбиция и перспектива за стимулиране на устойчивите видове транспорт и намаляването на отделяните в атмосферата вредни емисии.

Днес беше представена и юбилейна марка по повод 100-годишнината на Родопската теснолинейка и Европейската година на железниците EU Year Of Rail.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!