Кинтекс

Българското оръжие отива в Украйна, през трети страни, но отива. Ние, хората от бранша, знаем това обстоятелство от 10-15 март, няколко седмици след началото на войната. Това заяви освободеният директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов пред бТВ.

Александър Михайлов е назначен в ръководството на ДКК през октомври 2021 г. от тогавашния служебен икономически министър Даниела Везиева. Няколко дни по-късно той влиза в борда на “Кинтекс”. Преди това Михайлов е бил директор на „Кинтекс“ през 2017 г. и 2018 г. по времето на икономическия министър от третото правителство на Бойко Борисов, Емил Караниколов. След отстраняването му е направена проверка в „Кинтекс“ и са установени финансови вреди. Тогава на проверка също влиза прокуратурата, но резултатите не са ясни и досега.

Пред бТВ той подчерта, че все още е легитимен директор на фирмата и обжалва решението за уволнението си. Освен това той смята да съди вицеприемиера Нинова за неверните, по думите му, твърдения, изказани от нея по негов адрес.

„Съществуват очевадни индикатори, че българското оръжие стига в Украйна през посредници в Полша, Чехия и Словакия“, каза Михайлов.

Той посочи, че преди 24 февруари оръжие е идвало от тези страни към България, след което е било преразпределяно към трети страни. След началото на войната обаче потокът на оръжието се е обърнал.

„На второ място, тези държави са много сериозни производители. Остава въпросът защо те купуват българско оръжие от нас. На трето място, армиите на тези държави, които споменах – Полша, Словакия и Чехия са въоръжени с НАТО стандартно оборудване и се питаме защо купуват така наречения съветски образец стоки от България. На четвърто място, обемите, които те купуват многократно надхвърлят количествата за ежегодно опресняване на военновременните запаси.”

Освен това освободеният директор на „Кинтекс” заяви, че тези държави изкупуват така наречената на професионален жаргон „стара стока“.

„Това са боеприпаси, които имат срок на годност още няколко месеца или една година. Очевидно е, че не ги купуват за съхранение, а за незабавно използване. Къде? Във войната в Украйна“, допълни Михайлов

Друг индикатор, че България изнася оръжие, според Михайлов е фактът, че българските заводи назначават работници, работят на три смени, работят и уикенда, за което според него Корнелия Нинова няма как да не знае.

По думите му капацитетите на българските заводи са пълни за една година напред и няма начин Корнелия Нинова да не вижда датите на договорите, предвид че се одобряват от комисия под нейно ръководство.

Според Михайлов износът на оръжие към Украйна вероятно е една от причините за неговото освобождаване.

Темата за това трябва или не трябва България да даде оръжие на Украйна се води от началото на войната. Това предизвика сериозни сътресения в управляващата коалиция, като на няколко пъти БСП заяви, че ще напусне, ако се даде оръжие за Украйна. От друга страна, „Демократична България” заяви, че ще напусне, ако не се даде оръжие.

През изминалата седмица тонът се поуспокои и двете партии вече се обявиха за запазване на стабилността, независимо от това какво решение ще се вземе. Идната седмица се очаква предложението за изнасяне на оръжие да влезе в Народното събрание, където голямото мнозинство подкрепя тази идея и то вероятно ще бъде одобрено.

През последните седмици обаче се появиха съмнения, че България вече изнася оръжие за Украйна. Причина беше цялостният увеличен износ, както и няколкото украински товарни самолета, които бяха прихванати да летят между Черноморието ни и Полша.

Ако това е вярно, то означава, че гласуването в парламента е просто формалност, която ще превърне обществената тайна в публично заявена военна подкрепа за Украйна. Това обаче може да навреди интересите на зависимите от Русия български политически партии, поради което и те със зъби и нокти се опитват да не допуснат това.

Вероятната причина за това оперетно поведение е желанието на Радев и на Борисов да направят скандал около ръководения от Нинова „Кинтекс“, за да свалят правителството.

Още вътрешнополитически новини – четете тук 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук