бензиностанция

Страните от ЕС възнамеряват следващата седмица да се споразумеят за пълен отказ от доставките на руски петрол до края на годината. Дотогава ЕС планира да въведе постепенни ограничения. Това съобщи агенция Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Според агенцията решението за нови ограничения, които ще бъдат включени в шестия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, може да бъде взето следващата седмица.

Въпреки това, подчертават от агенцията, предложените ограничения все още не са официални и подлежат на промяна. ЕС ще призове също за изключване на повече банки от Русия и Беларус, включително Сбербанк, от международната междубанкова разплащателна система SWIFT, казаха събеседниците на агенцията, цитирана от медиите в света.

Освен това страните-членки на ЕС планират да обсъдят ограниченията за предоставяне на консултантски и облачни услуги и закупуването на недвижими имоти. Лични санкции могат да бъдат налагани и на военните, предприемачите и свързаните с тях лица. Според източници на Bloomberg някои страни от ЕС настояват за затягане на съществуващи ограничения върху морската търговия и пристанищата.

Продължаващото използване на руски петрол и руски газ от страните в Европа получава значителна критика от международните експерти. Причината е, че поради налагането на санкции от Запада цената на енергийните продукти се вдига, но потреблението остава същото. Тоест тези страни налагат санкции, след което плащат увеличените неколкократно цени и стимулират руската икономика, като така всъщност плащат и за руската война.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук