Квартал „Витоша” – един от най-предпочитаните квартали в София и същевременно един от кварталите с най-много проблеми от гледна точка на инфраструктура. Тук всяко едно излизане от дома може да се сравни с екстремно изживяване с голяма опасност за живота.

Сгради и стълбове в средата на пътя, улици без тротоари, когато изобщо има улици в истинския смисъл на думата. Проблемът за шофьорите е огромен – тесните пътища с дупки са трудно проходими, особено сутрин, когато трафикът е най-голям.

Но това е само в случай, че се придвижвате с кола, ситуацията е много по-опасна, ако сте пешеходец, с дете в ръка или с количка. Във „Витоша” се срещат много майки с малки деца, но не в парка или на детските площадки, където би трябвало да бъдат, защото такива почти няма, а по улиците. По улиците, по които тротоари липсват, там, където детската количка и колата се срещат.

„Като цяло 9 години живея в София, като детето ми се роди, с количката ми беше трудно да се разминавам по всички улици. Трудно ми е като цяло.“

„Повечето пъти ходя по улицата, срещам и такива хора, които свирят с клаксоните и ме питат защо не съм на тротоара, а пък то тротоари няма. Така че не е много лесно, но в крайна сметка с желание се справяме”.

„Изключително опасно е. Той от малък е запомнил как трябва да е от вътрешната страна на улицата и само се оглеждаме за коли. Наистина тук липсата на тротоари е голям проблем. Ето този тук пред магазините на тази главна улица е един от малкото.”

„Много е трудно. Няма много детски площадки. Понеже имам 3 деца, това е третото, другите 2 са на детска градина. Просто няма къде да ги изведа.”

Квартал с безброй проблеми, бездомни кучета, препълнени кошове и един от най-големите за младите майки – липсата на детски градини. Във „Витоша” такава има само една и кандидатстващите могат единствено да се надяват, че късметът ще застане на тяхна страна. За да има къде да бъде детето им, без да се налага да излизат от границите на квартала. Вариантът, който остава за майките на децата, непопаднали в списъка на късметлиите, са частните детски градини, където цените често са космически.

„За щастие ние бяхме едни от малкото. Например за ясла, когато кандидатстваше, над 100 деца кандидатстваха за 20 места. И той беше късметлия, на лотария. Така че, който има късмет…който няма, не знам как се оправя. ”

Един от най-предпочитаните квартали, а проблемите са безброй и единственото, което остава на гражданите на квартал „Витоша” е надеждата, че промяната рано или късно ще дойде.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!