Основателят на Blue Origin Джеф Безос
Основателят на Blue Origin Джеф Безос

Основателят на Amazon Джеф Безос заяви, че неговият фонд Bezos Earth ще похарчи 2 милиарда долара за възстановяване на унищожени площи и трансформиране на хранителни системи.

По време на климатичната конференция COP26, която се провежда в Глазгоу, той зяви, че че е усетил крехкостта на природата, докато е пътувал в космоса.

Припомняме, че предприемачи, сред които и Джеф Безос, бяха многократно обвинявани за това, че харчат пари за пътувания в Космова, вместо за решаване на проблемите на Земята.

Същевременно Amazon също беше критикувана от своите работници заради определени екологични практики.

Говорейки на конференцията COP26,  Безос заяви: „В твърде много части на света природата вече преминава от това, което поглъща въглеродния диоксид към източник на въглероден диоксид.

Фондът на Безос планира да похарчи 10 милиарда долара за борба с изменението на климата като цяло.

В Глазгоу основателят на най-големия онлайн магазин за търговия на дребно в света посочи, че пътуването му в Космоса през юли му е разкрило уязвимостта на Земята.

„Казаха ми, че виждането на Земята от космоса ще промени начина, по който гледам на света, но не бях подготвен за това доколко това би било вярно“, каза той.

Поглеждайки назад към Земята отгоре, атмосферата изглежда толкова тънка, светът толкова ограничен и толкова крехък. Сега, в тази критична година и това, което всички знаем, е решаващото десетилетие, всички трябва да застанем заедно, за да защитим нашия свят.“

През септември Earth Fond на Безос обеща 1 милиард долара за опазване на природата и коренните народи и култури.

Обявявайки последващото обещание от 2 милиарда долара във вторник, Безос каза, че две трети от обработваемата земя в Африка е деградирала, но това може да бъде променено в положителна посока.

„Възстановяването може да подобри плодородието на почвата, да повиши добивите и да подобри продоволствената сигурност, да направи водата по-надеждна, да създаде работни места и да стимулира икономическия растеж, като същевременно изолира въглерода“, каза той на COP26.

Освен Безос, сър Ричард Брансън и Илон Мъск изграждат космически бизнес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук