БЛС

Преговорите, които днес трябваше да се проведат между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса с цел обсъждане на разпределението на средствата за болниците, са се провалили. За това съобщиха и двете страни.  

Срещата е била насрочена за 14:30 часа, но ръководството на БЛС съобщава, че не е било прието от Надзорния съвет на НЗОК.

„Ръководството на БЛС не беше прието от НС на НЗОК. Поканата за среща беше отправена към Съсловната организация за 14.30 ч. този следобед, но след като представителите на БЛС чакаха отвън 20 минути и не бяха приети, те напуснаха сградата на здравната каса. Обидно и неприемливо е провалянето на ключови преговори от страна на НС на НЗОК.“, пишат от БЛС.

От там допускат, че членовете на НС на НЗОК, които те изброяват поименно, „се изживяват като властелини на парите на здравноосигурените граждани.“

Медиците от Лекарския съюз припомнят още, че съгласно чл. 5 от ЗЗО – Задължителното здравно осигуряване се осъществява на принципите на: публичност в дейността на НЗОК и публичен контрол върху извършваните от нея разходи. БЛС представлява гарант за осъществяване на прогласения в чл. 5, т.11 от ЗЗО принцип на публичност.

От БЛС съобщават още, че утре ще дадат конференция в БТА съвместно с Българския фармацевтичен съюз.

Представителите на Здравната каза обаче имат различна версия за това какво точно се е случило. Те посочват, че днес в 14 часа се е провело редовно заседание на НС на Касата с дневен ред, състоящ се от три точки – обсъждане на методиката за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК на изпълнители на медицинска помощ, на дентална помощ и на медико-диагностични дейности за работа на първа линия за септември 2021 г., откриване на обществена поръчка за следгаранционно абонаментно сервизно поддържане и снабдяване с резервни части и консумативи за копирни апарати на НЗОК и 28-те РЗОК, и меморандум за сътрудничество между Надзорния съвет на НЗОК и Управителния съвет на БФС.

В тази връзка от НЗОК посочват, че дискусиите се продължили с 15 минути повече, поради което и по техни думи представителите на БЛС са били поканени в 14:45 часа, но те са отказали да се включат.

От НЗОК посочват, че ще  поканят отново представителите на БЛС на среща в рамките на тази седмица, за да бъде обсъдено разпределението на парите за болниците.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук