Черно море

Замърсяването, свръхуловът на риба и неустойчивото развитие – най-големите проблеми на Черно море. Това беше акцентирано от учените в Международния ден на Черно море, който се отбелязва днес.

Черно море е дълбоко повече от 2200 метра и получава отточни води от басейна на реки с площ 1.9 милиона кв. км, или около една трета от площта на континентална Европа. Единствената му връзка със Световния океан е чрез дългия 35 км Истанбулски пролив. Всяка година в Черно море се влива около 350 куб. км вода от реките на повече от двадесет държави.

В деня на Черно море учените напомнят, че всеки от нас може да помогне за опазването му, като не оставя боклук по плажа и не изхвърля безразборно найлонови торбички, не излива мазнини и опасни химикали в канализацията и пести водата.

По повод датата активисти си поставят за цел да насочат вниманието към замърсяването на родното море като извадят от българската акватория над 14 тона отпадъци. Инициативата е стартираламиналата година, а целта е да отключи потенциалът на риболовния флот на страната като сила, която може да подобрява състоянието на нашето море. Тя очертава сериозен проблем – няма кой да рециклира рибарските мрежи.

Сред проблемите на Черно море, идентифицирани в последните години са прекомерното втичане през реките на неорганични торове, органични субстанции и замърсители от индустрията, земеделието и градовете. На второ място е прекомерното и неконтролирано използване на морските хранителни ресурси и разбира се – урбанизацията. 

В този контекст заключението на WWF е, че рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб. В резултат за последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина. В същото време Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата.

Денят на Черно море е обявен през 1996 г. в Истанбул, когато министрите на околната среда на България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна подписват Стратегическия план за Черно море. Този ден цели да бъде привлечено вниманието на обществеността върху усилията, необходими за спасяването му.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!