Еманюел Макрон
на снимката: Еманюел Макрон - президент на Франция

Енергийната криза заплашва възстановяването на световната икономика. Лидерите на срещата на върха да работят заедно за възстановяване на взаимните доставки на стоки. Това заяви френският президент Еманюел Макрон преди срещата на върха за климата в Глазгоу, цитиран от Файненшъл таймс.

Той специално подчерта необходимостта светът да се откаже от използването на въглища.

Г-20 ще трябва да координира усилията, от една страна, на страните производителки на енергия, а от друга страна на страните, които консумират енергия. Целта на координацията е да се предотврати енергийна криза тази зима. Криза, която „заплашва да създаде огромен стрес както в икономически, така и в социален план“, каза Макрон.

Той призова през следващите седмици и месеци да се търси по-голяма прозрачност в ценообразуването на енергията, за да не възникват рискове и несигурност, защото те могат да застрашат глобалното възстановяване.

„Това, което очакваме от срещата на върха е координация, за да се избегне рязкото покачване на цените. Глобалните разходи за енергия нараснаха тази година, създавайки трудности за индустрията и удряйки потребителите с по-високи цени. Инфлацията в еврозоната през октомври беше най-високата за последните 13 години, като скочи с 4,1%“, посочи той.

Според него ще може бързо да се свалят цените предвид напрежението от страна на търсенето. Въпреки това призова да се избегне всякакво прекъсване на доставките и допълнителни скокове на цените.

„Бързото икономическо възстановяване тласна цените твърде бързо, което може да окаже по-голям натиск върху бизнеса и домакинствата“.

Според Макрон Франция и много други страни от ЕС са се притекли на помощ на засегнатите, разпределяйки милиарди под формата на пряка икономическа помощ или под формата на замразяване на цените.

Появи се обаче нов източник на притеснения: има много големи опасения, че именно руският производител на газ „Газпром“, който се радва на подкрепата на държавата, създава трудности. Има опасения, че именно „Газпром“ умишлено поддържа нивото на резервите в подземните газови хранилища в Западна Европа, засилвайки страховете за доставките и по този начин увеличавайки цените. На въпрос дали Русия е виновникът за високите цени на енергията в Европа, Макрон каза:

„Не разполагам с доказателства или данни, че е имало манипулиране на цените и не обвинявам никого. Това са отношения между продавача и купувача. Те не трябва да се използват за геополитически цели.“

На този фон Франция е най-големият потребител на ядрена енергия в Европа. Това контрастира с Германия и някои други страни от ЕС, които, напротив, преминават от ядрена енергия към други източници. При тези обстоятелства Макрон призова Европа да диверсифицира доставките на газ за своите пазари, както и да ускори прехода от въглеродни горива.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!