Европейски парламент

Ако евроизборите се провеждаха в края на февруари 2019, ГЕРБ ще са водещата политическа сила с резултат от 22.2%, а БСП – на второ място с 19.4%. Трети ще са ДПС с 6.9%, а четвърти са ОП с 6.4% (ако се явят в сегашния си коалиционен формат).

Това се посочва в изследване на  „Екзакта Рисърч Груп”, оглавяваната от Лидия Йорданова, бивш директор на НЦИОМ. То е проведено в периода 19 – 28 февруари 2019 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка, в 125 гнезда, в 91 населени места.

„Демократична България“ биха получили 2.5%, СДС – 1.3%, РБ, АБВ, „Воля“ и „Възраждане“ – по 1%. Трудно е да се коментират към момента шансовете на десницата, предвид неяснотите по формата, в който ще се явят на вота десните партии. Данните от настоящото изследване показват, че десните партии имат по-малки шансове за добро представяне, ако се явят поотделно.

28% от българите интервюирани от „Екзакта” в края на февруари заявяват, че възнамеряват да гласуват преференциално на предстоящите евроизбори. А 15% не смятат да се възползват от правото си на преференциален вот. Преференциално искат да гласуват половината от избирателите на ОП, както и по една трета от избирателите на ГЕРБ и на БСП. Сред твърдо решилите да гласуват на предстоящия евровот, желаещите да отбележат преференция са два пъти повече от нежелаещите. Това показва, че преференциалният вот се е утвърдил в преференцииизборната практика у нас и мотивира немалко избиратели за участие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук