Близо милиард и половина лева са приходите на хотелиерите през 2018, като две трети от тях – близо 1 млрд. лв. идват от чуждите турсисти.  Данните са на Националния статистически институт и обхващат приходите от нощувки. Рекордните резултати през миналата година идват от по-малко регистрирани легла – 336 хил. при 347 хил. година по-рано.

Напоследък НАП усилено говори за укриване на приходи и занижени възнаграждения и осигуровки в туристическата сфера. Предстои от есента да заработи системата за туристическа информация ЕСТИ, на която се възлага надеждата да изсветли оборотите в турзма. Тя ще свърже всички места за настаняване, включително къщите за гости, с НАП, МВР и общините, а туристите ще се регистрират в реално време.

Според официалната статистика лидер сред курортите е  „Слънчев бряг“, на който се пада една пета от общата сума или общо 300 млн. лв. при 5.3 млн. нощувки. Там, на всеки 10 чуждестранни туристи се пада 1 български.

Следва „Златни пясъци“ с приходи от 235 млн. лв. и 3.9 млн. нощувки. Но леглата в курорта са с 20 хил. по-малко, отколкото в „Слънчев бряг“, съответно 43.7 хил. и 63 хил. Така че средно от едно легло на Северното Черноморие се печели повече, отколкото на Южното.

Данните за нощувките, обаче са доста по-ниски от отчитания брой на чуждестранните туристи от ресорното министерство(9.273 млн.) Според събраните от НСИ данни пренощувалите в български хотели, мотели, къмпинги и хижи чужденци са 3.9 млн. души през 2018 г. По-голямата част от тях са отсядали в хотели с 4 и 5 звезди. Най-много са германците – 568 хил., следвани от румънците – 502 хил., британците – 293 хил. Руските туристи според статистиката, подадена от хотелиерите, са едва 182 хил. души.

Приходите на хотелиерите от нощувки за годината са близо 1.5 млрд. лв., а увеличението спрямо 2017 е с 8.6%. Постъпленията от чужденци са 1.08 млрд. лв., с 8.6% над миналогодишното равнище. Българите са похарчили за хотелско настаняване в страната през годината 370 млн. лв., с 6.6% повече, отколкото през 2017 г.

Основни източници на информацията за дейността на местата за настаняване са месечни формуляри, които всички собственици на категоризираните обекти са задължени да представят в НСИ. На отчет подлежат всички места за настаняване с 10 и повече легла, функционирали през наблюдавания период. Данните за приходите включват платеното за нощувките, но не и за допълнителните услуги.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук