На снимката: Елена Кантарева

Eпископската базилика на Филипопол е най-голямата от този вид в Европа от Античния свят. Освен това е и най-добре запазената. Това разказа специално за ДЕБАТИ.БГ реставраторката и директор на ОИ „Старинен Пловдив” Елена Кантарева.

Модерният музей беше открит официално за посетители през април с подрепата на фондация „Америка за България“, а целият процес по изграждането му и консервирането отне близо шест години.

Нашата базилика е най-голямата и в Античния свят, която е функционирала между средата на 4-ти и края на 6-ти век с абсолютно запазени мозаечни подове, обясни тя

В Европа има и други идентични обекти, но те са претърпели значителни промени през вековете.

Други базилики, като тази в Аквилея, също датира от 4-ти век. Тя е претърпяла много промени през Средновековието. Все още функционира като такава. Но в нея вече са се напластили промените от следващите векове. Затова ценното на нашата Базилика е, че тя е като една снимка на тази история, допълва експертът.

Кантарева се надява всички достойнства на Базиликата като паметник на културата да бъдат оценени и този обект да намери място в световната листа на културното наследство.

Кое е било най-трудно по време на реставрационните дейности; имало ли е рискове и кое е най-ценното в обекта, което вече се оценява подобаващо от увеличения брой туристи – четете утре в цялото интервю на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!